Mainos

Jäätelö kuohkeaksi nanoteknologian avulla

EU:ssa valmistaudutaan kartoittamaan nanoruokaan liittyviä mahdollisia riskejä.

Nanoteknologialla pyritään parantamaan muun muassa elintarvikkeiden säilyvyyttä ja kehittämään entistä parempia elintarvikepakkauksia.

Esimerkiksi jäätelön kuohkeus on mahdollista säilyttää pidempään nanoteknologialla. Asiaa on tutkittu Suomessakin. Euroopassa ei kuitenkaan vielä syödä nanoruokaa. Yhdysvalloissa pienen pieniä nanohiukkasia käytetään muun muassa sitomaan vitamiineja ja vahvistamaan makua.

Samalla kun Euroopassa tutkitaan nanoruuan etuja, kartoitetaan myös mahdollisia haittoja. Riski piilee siinä, että aineiden vaikutukset saattavat muuttua, kun ne pilkotaan aiempaa pienempään molekyylikokoon.

Nanoteknologia kehittää myös pakkauksia, joissa ruoka säilyy paremmin. Esimerkiksi hopealla voidaan estää mikrobien kasvua, ja tietystä savesta syntyy ikään kuin pieniä lasilevyjä.

- Niistä pystytään muodostamaan hyvin ohut, tasainen kerros, jolla voidaan estää esimerkiksi kosteuden liikkuminen kerroksen yli, kertoo Maatalousministeriön kaupallinen neuvos Leena Mannonen.

Nanoteknologia luo myös niin kutsuttuja älypakkauksia, jotka pystyvät vastaamaan moniin tärkeisiin kysymyksiin - kuten mitä pakkaukselle on tapahtunut ja mikä tuotteen olotila on sillä hetkellä.

Suomessa on jo kehitetty tukkukauppaan kanapakkaus, jonka kylkeen nousee varoitusteksti, jos liha on pahentunut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.