Mainos

Jäätä poikkeuksellisen vähän

Sekä Suomen sisävesillä että Itämerellä on poikkeuksellisen vähän jäätä.

Itämeressä jäätä on vain Perämeren pohjukassa ja rannikoilla. Tavallisesti esimerkiksi Suomenlahtea peittää tähän aikaan vuodesta vahva jää.

Lähes kaikissa Suomen järvissä on tällä hetkellä ainakin ohut jääpeite, mutta Etelä- ja Keski-Suomessa jää on 10-20 senttiä keskimääräistä ohuempaa. Lapin sisävesissä jäät ovat vain vähän ohuempia kuin yleensä.

Kontion kapteeni kaipaa jäämassoja

Murtuvan jään ryske ja puolelta toiselle keinuminen ovat normaalisti jäänmurtajalla elävien arkea. Uni jää jatkuvan metelin keskellä vähiin, mutta keskittymistä ei silti saa horjuttaa mikään.

Kun murtaja hinaa painavaa alusta, yksikin väärä liike voi aiheuttaa kohtalokkaan onnettomuuden.

Tänä talvena kaikki on kuitenkin toisin. Ohut jääpeite särkyy murtajan alla kuin huomaamatta, eikä hinaukseen tarvitse ottaa kuin pieniä, kevyitä laivoja. Apua tarvitsevat ovat lähempänä kuin yleensä, eikä murtajien tarvitse liikkua kovin pitkiä matkoja.

- Tämä talvi on täysin erilainen kuin mikään aikaisempi, toteaa jäänmurtaja Kontion päällikkö Matti Kuparinen. Hän on murtanut jäätä jo vuodesta 1981 lähtien, ja murrettavaa on joka vuosi ollut enemmän kuin nyt.

Ammattitaito on vaarassa kadota

Moni maallikko luulee, ettei jäänmurtajia tarvita näillä keleillä lainkaan. Näin ei kuitenkaan ole. Lauhalla säällä vesille päästetään myös pienehköjä aluksia, jotka kovilla pakkasilla määrättäisiin jäämään satamaan. Näille laivoille pienikin jääpeite voi aiheuttaa ongelmia.

Normaalioloissa työ jäänmurtajalla on hyvin stressaavaa. Nyt stressiä ei ole, mutta Kuparinen kaipaa silti jäämassoja.

- Tämä on meidän ammattimme, ja jään murtamiseen tarvittavan ammattitaidon säilyttäminen on meille tärkeää. Uusia sukupolvia on kuitenkin mahdotonta kouluttaa ilman kunnon talvia, hän miettii.

Hän pelkää, että leutoja talvia tulee monta peräkkäin, ja että Suomessa aletaan laskea sen varaan, ettei kunnon jäitä enää tule.

- Mitä sitten, jos leudon kauden jälkeen tuleekin yhtäkkiä kova pakkastalvi, eikä meillä enää ole riittävästi jäänmurtajia eikä murtamiseen tarvittavaa ammattitaitoa?

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.