Mainos

Itsemurhapommittaja tappoi Pohjois-Israelissa

Seitseman ihmistä on kuollut ja yli kolmekymmentä haavoittui itsemurhaiskussa Pohjois-Israelissa.

Israelilaisbussi on joutunut itsemurhaiskun kohteeksi.

Ainakin seitsemän ihmistä kuoli ja yli kolmekymmentä haavoittui bussiin kohdistuneessa itsemurhapommi-iskussa varhain aamulla pohjoisisraelilaisen Umm al-Fahmin arabikaupungin lähellä. Useita ihmisiä haavoittui vakavasti. Myös pommin räjäyttäjäksi epäilty palestiinalaismies sai surmansa iskussa, kertoivat poliisilähteet ja Israelin radio.

Bussi oli matkalla Tel Avivista Nasaretiin. Suurin osa matkustajista oli poliisilähteiden mukaan töihin matkalla olleita Israelin arabeja. Islamilainen jihad -järjestö sanoo olleensa iskun takana. Uutistoimisto AFP:lle asiasta ilmoitti nimetön soittaja, joka sanoi edustavansa Islamilaista jihadia. Soittaja nimesi pommi-iskun tekijäksi 20-vuotiaan Rafad Abu Diakin Nablusin ja Jeninin välillä Länsirannalla sijaitsevasta Silat al-Dharin kylästä.

Silminnäkijäkuvauksen mukaan bussi räjähti sekunteja sen jälkeen, kun se oli ohittanut Pohjois-Israelin arabialueita halkovan Wadi Aran valtaväylän. Räjähdys tapahtui viiden kilometrin päässä Länsirannan rajalta, ja se oli silminnäkijöiden mukaan "erittäin voimakas".

Itsemurhaiskun tehnyt mies matkusti bussin takaosassa. Iskussa hengissä selvinneen bussinkuljettajan mukaan iskun tekijä nousi bussiin hieman ennen räjähdystä.

Aamuinen itsemurha-isku Pohjois-Israelissa on horjuttanut Lähi-idän tulitaukotoiveita. Pommi-isku tapahtui vain päivä Yhdysvaltain varapresidentin Dick Cheneyn vierailun ja uusien tulitaukokeskustelujen jälkeen ja muutamia tunteja sen jälkeen, kun palestiinalaishallinto ilmoitti olevansa valmis hyväksymään niin sanotun Tenetin tulitaukosuunnitelman.

Palestiinalaisjohto on tuominnut iskun. Israel puolestaan on syyttänyt kovin sanoin palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia iskujen jatkumisesta. Osapuolet ovat kuitenkin ilmoittaneet jatkavansa tulitaukoneuvotteluja iskusta huolimatta.

Uusin itsemurhaisku nostaa 18 kuukautta kestäneiden levottomuuksien kuolonuhrien määrän 1560:een.

Tulitaukoa odotetaan

Pommi-iskusta huolimatta täksi illaksi kaavailtua Israelin ja palestiinalaisten turvallisuusviranomaisten välistä tapaamista ei peruttu. Israelin puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer sanoi hyökkäyksen jälkeen odottavansa tulitaukojulistusta pian.

Myös Valkoisen talon puhemies Ari Fleischer sanoi tänään presidentti George W. Bushin olevan "edelleen toiveikas sen suhteen, että kenraali Zinni pystyy suorittamaan tehtävänsä".

Zinni itse tapasi heti räjähdyksen jälkeen Arafatin Ramallahissa. Palestiinalaislähteiden mukaan keskusteluissa käsiteltiin pommi-iskun lisäksi myös mahdollisuuksia Tenetin suunnitelman toteuttamiseen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 20.03.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.