Mainos

Itävaltaan povataan hallitusta huomiseksi

Itävallan hallitustunnustelija veikkailee maan uuden hallituksen syntyvän huomiseen mennessä.

Konservatiivisen Kansanpuolueen johtaja Wolfgang Schüssel sanoo, että hän pääsee huomenna sopimukseen Vapauspuolueen kanssa. Kiistelty puheenjohtaja Jörg Haider ei kuitenkaan olisi tulossa ministeriksi.

Schüssel uskoo koalitioonsa kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta. EU on uhannut sulkea Itävallan kaikesta diplomaattisesta kanssakäymisestä, jos äärioikeistolainen Vapauspuolue nousee hallitukseen. Itävallan hallitusta on yritetty sorvata kolmisen kuukautta.

EU:n komissio on kokoontunut hätäkokoukseen, jossa keskusteltiin EU:n ja Itävallan suhteista.

Äärioikeistolaisen vapauspuolueen ja konservatiivisen kansanpuolueen päästyä yksimielisyyteen yhteisestä hallitusohjelmasta Itävallassa ollaan tyrmistyneitä EU:n esittämästä voimakkaasta kritikistä ja suoranaisista uhkauksista. Ulkomailta tulevan arvostelun uskotaan pikemminkin vahvistavan vapauspuolueen kiistellyn johtajan Jörg Haiderin asemaa kotimaassa.

Haider, Jörg

EU:n uhkaukset Itävallan eristämisestä eivät siis hidastaneet Haiderin vapauspuolueen ja nykyisen ulkoministeri Wolfgang Schusselin johtaman konservatiivisen kansanpuolueen neuvotteluja. Pikemminkin päinvastoin. Puolueet pääsivät viime yönä yksimileisyyteen suurimmasta kistakysymyksestä, Itävallan valtion budjetin saneeraamisesta.

Ulkomailta tullut kitkerä arvostelu ei siis kuitenkaan jäänyt huomaamatta. Erityisesti virkaatekevä ulkoministeri Schussel oli tyrmistynyt Euroopan unionin toimintatavoista.

Jörg Haider veti eilen sanojaan takaisin ja korosti, ettei hän halunnut loukata Belgian hallitusta tai Ranskan presidenttiä. Toisaalta vapauspuolueen suosittu johtaja tähdensi, ettei Itävalta voi antaa ulkovaltojen määrätä omaa hallituksen muodostamistaann. Jos kritiikkiin taivutaan, voidaan samalla koko demokratia unohtaa, Itävallan toiseksi suurimman puolueen johtaja Haider sanoo

Liittopreisdentti Thomas Klestil neuvottelee tänään virkaatekevän liittokanslerin Viktor Kliman ja ulkoministeri Schusselin kanssa sitä, miten EU:n esitämään kritiikkiin pitäisi reagoida. Poliittisten tarkkailijoiden mukaan ulkomailta tulevat uhkaukset vain vahvistavat Haiderin asemaa kotimaassa. Mielipidetiedustelujen mukaan Haider olisi ehdoton voittaja, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Liittopresidentti Klestilillä ei käytännössä ole enää juuri muuta vaihtoehtoa kuin siunata kansleriksi nousevan Wolfgang Schusselin johtama sinimusta koalitio.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.