Mainos

Itämerta yritetään pelastaa yksityisin varoin

Itämeren tila on huonontunut niin uhkaavasti, että yksityiset rahoittajat yrittävät pelastaa merta lahjoitusvaroilla.

Metsäteollisuuden vuorineuvosta ei ensimmäisenä pitäisi luonnonsuojelijana. Ympäristöaktivistin Jukka Härmälästä kypsyttivät kalastus, veneily ja lintuharrastus Itämerellä.

- Olen jo pikkupojasta lähtien katsonut, kuinka sen tila on huonontunut. Erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana, sinilevä on tällainen ilmentymä ja vesien samentuminen. Sille on pakko tehdä jotain, Härmälä kertoo.

Härmälä kyllästyi julkisen rahan hitauteen ja keräsi pelkästään syntymäpäiväonnittelijoiltaan yli 35 000 euroa John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri-hankkeelle, jossa yksityistä rahaa on pian kaksi miljoonaa euroa.

Eniten siitä on hyötyä Pietarissa. Täysin puhdistamattomana Itämereen juoksutetaan 600 000 pietarilaisen yhdyskuntajätteet eli noin suur-Helsingin verran. Toimivilla puhdistamollakin on yksi karkea puute.

- Kaikki nämä puhdistamot toimivat itse asiassa niin, että itse fosforin puhdistusta ei ole järjestetty. Nyt tämä projekti johon olen puolivahingossa heittäytynyt mukaan, koskee juuri fosforin puhdistusta ja investoinnit ovat aika kohtuullisia ja vuotuiset käyttökustannukset pienet ja teho mitä saadaan aikaa tuossa fosforin puhdistuksessa on todella suuri, Härmälä uskoo.

Ensimmäiset sopimukset on tehty ja kemiallisen puhdistuksen on määrä alkaa jo ensi vuonna.

- Me tulemme muutamassa vuodessa näkemään sen positiiviset vaikutukset, levä rupeaa toivottavasti vähenemään, Härmälä toivoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.