Mainos

Itämeritalkoissa syntyi tulosta!

Helsingissä koolla ollut Itämeri-huippukokous on saanut aikaan tukun hyviä lupauksia, jotka aiotaan myös muuttaa ripeästi konkreettisiksi teoiksi. Kokouksen jälkeen aiotaan seurata, että lupaukset todellakin lunastetaan.

-Tämä kokous on merkittävä virstanpylväs matkalla kohti puhtaampaa Itämerta, toteaa Suomen ympäristökeskuksen tutkija Seppo Knuuttila.

Knuuttilan mielestä merkittävin yksittäinen huippukokouksesta annettu lupaus oli John Nurminen Säätiön lupaus vähentää Itämeren vuosittaista fosforikuormaa 2500 tonnia auttamalla jätevesien puhdistamista useissa Itämeren kaupungeissa.

Valtioista suurimman teon teki Knuuttilan mielestä Puola, joka on Itämeren suurin ravinnekuormittaja. Puola lupasi siirtyä fosforittomiin pesuaineisiin vuoteen 2014 mennessä. Tämä vähentää Itämeren fosforikuormitusta noin viidellä prosentilla.

Vaikka Venäjä ei luvannut Helsingissä mitään uutta, Knuuttila nostaa Venäjän toimet toiseksi tärkeimmiksi. Putin lupasi jo ennen kokousta, että Kaliningradiin 15 vuotta suunniteltu vedenpuhdistuslaitos viimeinkin rakennetaan.

Tämänpäiväisessä puheessaan Putin kertoi, että hankkeen rahoitus on nyt kunnossa, mutta rakennusaikataulusta hän ei maininnut. Kaliningrad on vähän Helsinkiä pienempi kaupunki, jonka jätevedet valuvat nyt puhdistamattomina Itämereen.

- Niiden puhdistaminen vähentää Itämeren fosforikuormitusta enemmän kuin Saaristomeren maatalous kuormittaa merta, toteaa Knuuttila.

Putin nosti esiin myös tavoitteen, että Pietarin jätevesistä puhdistettaisiin 98 prosenttia vuoteen 2015 mennessä.

Kokouksen isäntämaa Suomi antoi Knuuttilan mukaan kolmanneksi tärkeimmän sitoumuksen. Suomi sitoutui nostamaan Saaristomeren tilan hyväksi vuoteen 2020 mennessä.

Katso Päivi Mäki-Petäjän raportti

Katso Tarja Hakulisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.