Mainos

Itämeren suojelu ympäristöministeriön lähialuetyön kärjessä

Ympäristöministeriö keskittyy uudistetussa lähialuestrategiassaan edelleen Itämeren suojeluun.

Tavoitteena on vähentää ja ehkäistä Suomelle ja Itämerelle haitallisia päästöjä Suomen lähialueilta. Myös kasvihuonekaasujen vähentämistä tuetaan. Yhteistyötä EU:n ja kansainvälisten rahoituslaitosten kanssa tiivistetään, jotta rajalliset varat saataisiin mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön. Suomen oma rahoitus pysynee jotakuinkin nykytasolla eli vuosittain noin 60 miljoonassa markassa.

Kiinteintä yhteistyötä tehdään Viron, Latvian ja Liettuan sekä Venäjällä Pietarin, Leningradin alueen, Karjalan tasavallan ja Muurmannin alueen kanssa. Muita yhteistyöalueita ovat EU:n Pohjoisen ulottuvuuden kattamat alueet kuten Venäjällä Kaliningrad, Novgorod, Pihkova ja Arkangeli sekä Puola. Ympäristöministeri Satu Hassi esitteli uutta strategiapaperia Helsingissä tänään.

EU-jäsenyyttä hakevat Viro, Latvia ja Puola ovat jo ehdollisesti sulkeneet ympäristökysymyksiä koskevat luvut jäsenyysneuvotteluissa, ja Latviassakin ollaan tätä lähellä. Parannettavaa on vielä erityisesti maiden ympäristöhallintojen toimintavalmiuksissa.

Venäjällä ollaan retuperällä

Venäjällä ongelmana on ympäristöhallinnon kehno asema. Ympäristöministeriö korvattiin viitisen vuotta sitten ympäristönsuojelukomitealla, ja viime vuonna sekin lopetettiin ja ympäristöasiat siirrettiin luonnonvaraministeriön alaisuuteen. Hassi laskeskeli, että ympäristöasioista vastaavan varaministerin tehtävää on tänä vuonna hoitanut jo neljä ihmistä.

Ympäristöministeriö on jo kymmenen vuoden ajan edistänyt ympäristönsuojelua lähialueillaan Venäjällä ja Baltiassa. Hankkeita on ollut yli 1 300 ja niihin on käytetty rahaa noin 670 miljoonaa markkaa.

Pietarin puhdistamon työt alkuun maaliskuussa

Venäjältä kuuluu Hassin mukaan myös hyvää. Pietarin lounaisen jätevesipuhdistamon kansainvälisen rahoituksen pitäisi olla kunnossa viimeistään tammikuussa, jolloin rakennustyöt pääsisivät alkuun maaliskuussa. Suomi on varautunut tukemaan tätä hanketta lähivuosina 60 miljoonalla markalla.

Pietarin suunnan työlistalla on myös Krasnyi Borin ongelmajätelaitoksen kunnostus. Laitoksen ongelmana ovat olleet mm. suuriin avoaltaisiin varastoidut nestemäiset ongelmajätteet. Avoaltaat ovat täyttymässä, ja ne saattavat tulvia kesäisin ja syksyisin sulamisvesien takia. Kunhan Pietarin puhdistamo saadaan toimimaan ja ympäristöministeriön uusi Itämeren suojeluohjelma vauhtiin, ennustetaan sekä kasviplanktonien että typpeä sitovien sinilevien vähenevän selvästi Itämerestä.

Kesällä julkistettua Itämeren suojeluohjelmaa on määrä käsitellä talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ensi viikolla. Valtioneuvoston periaatepäätös on odotettavissa loppuvuodesta tai ensi vuoden alkupuolella. Ohjelmaa valmistellut työryhmä nimesi yli 30 keinoa, jolla Itämeren tilaa voitaisiin parantaa. Tarvittaviin investointeihin olisi saatava seuraavien 10-15 vuoden aikana vajaat kaksi miljardia markkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.