Mainos

Italiassa juutalaisilta ryöstettyä kultaa

Italian valtiovarainministeriön pankkiholveista on lehtitietojen mukaan löytynyt kultaa, jalokiviä ja muita arvoesineitä, jotka on ryöstetty natsien tuhoamisleireillä surmatuilta juutalaisilta. Tietoon ei heti saatu vahvistusta viralliselta taholta.

Corriere della Sera lehti kertoi aarteiden olevan viidessä laatikossa, joita on säilytetty ministeriössä vuodesta 1962 lähtien. Lehden mukaan Italian hallituksen Triestessä oleva virallinen edustaja prefekti Michele de Feis jäljitti ryöstetyn omaisuuden valtiovarainministeriön kätköihin.

De Feis alkoi tutkia kadonneen kullan ja muiden arvoesineiden kohtaloa viime vuonna, kun Triesten juutalaisyhteisö oli esittänyt korvausvaateen juutalaisten menetetystä omaisuudesta.

Trieste oli natsien miehittämä vuoden 1943 syyskuusta sodan loppuun, vuoteen 1945 saakka. Kaupungin juutalaisista monet menehtyivät läheisellä Risiera di San Sabban tuhoamisleirillä.

Toinen italialaislehti La Repubblica kertoi, että saksalaiset siirsivät aarteen Klagenfurtiin Itävaltaan perääntyessään Italiasta 1945 ja se palautettiin Triesteen 1950-luvun alussa. Italian viranomaiset asettivat komission jäljittämään aarteen omistajia. Vain osa esineistä voitiin kuitenkin palauttaa entisille omistajille, koska monet juutalaiset eivät koskaan palanneet leiriltä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.