Italiassa juhlittiin Berlusconin tuomiota

Italiassa Silvio Berlusconin saama vankeustuomio on saanut kansan sekä iloitsemaan että raivon partaalle.

Kirjeenvaihtaja Jenni Meronen Roomasta kertoo, että tunteet kuumenivat Milanon tuomioistuimen edessä jo ennen tuomion julistamista, kun pieni joukko Berlusconin vastustajia ja kannattajia otti sanallisesti yhteen

– Tuomion julistaminen sai mielenosoittajat hurraamaan ja laulamaan Italian kansallishymniä, kertoo Meronen.

Vastustajat pitävät tuomiota oikeuden ja järjen voittona.

– Berlusconin tukijat sen sijaan ovat leimannee tuomareiden päätöksen häpeälliseksi ja etukäteen päätetyksi

Berlusconi itse lähetti lehdistötiedotteen, jossa hän kuvasi tuomiota ennenkuulumattomaksi ja julisti jatkavansa taistelua tuomareiden ajojahtia vastaan.

Vuosien prosessi

Meronen arvioi oikeusprosessin kestävän vuosikausia.

– Italiassa on vaikea ennakoida kuinka kauan oikeuskäsittelyt jatkuvat. Berlusconin aiemmissa oikeusjutuissa on ollut paljon viivästyksiä ja toisaalta hänellä on myös muita oikeusprosesseja meneillään tämän lisäksi.

– Vaikea uskoa että hän kuitenkaan joutuisi lopulta vankilaan, sillä hän on aina onnistunut joko muuttamaan lakia tai viivyttämään tuomiota. Etenkin nyt, kun hänen puolueensa panos hallituksessa on niin tärkeä, niin eiköhän löydy joku keino, jolla vankeustuomio vältetään, Meronen sanoo.

Meronen kertoo tuomion heijastuvan Italian oikeiston ja vasemmiston muodostamaan yhteishallitukseen.

– Vaalit voittanut demokraattinen puolue on ollut haluton kommentoimaan Berlusconin tuomiota. Oppositiojohtaja Nichi Vendola sen sijaan on kehottanut entistä pääministeriä vetäytymään politiikasta.

Tytär jatkaa Berlusconin politiikkaa?

Tuomion mukaan Berlusconi ei saa enää toimia julkisissa viroissa.

– Siitä ei vielä seuraa mitään, koska tämä ei tule voimaan ennen kuin korkein oikeus on käsitellyt asian eli päätös ei tule voimaan vielä moneen vuoteen. Italiassa on arveltu, että Berlusconin tytär Marina Berlusconi jatkaisi isänsä jalanjälkiä politiikassa, kertoo kirjeenvaihtaja Meronen.

Berlusconi aikoo valittaa tuomiosta, joka ei astu voimaan ennen kuin kaksi ylempää oikeusastetta on vahvistanut sen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat