Mainos

Italian ja Saksan puhelinyhtiöt sopivat jättifuusiosta

Telecom Italia ja Deutsche Telekom päättivät eilen hyväksyä suunnitelman yhdistyä maailman suurimmaksi puhelin- ja teleyhtiöksi. Hankkeesta syntyy maailman suurin puhelin- ja teleoperaattori, jonka markkina-arvo on noin 180 miljardia dollaria (n. 1008 miljardia markkaa).

Se on kaikkien aikojen suurin yritysfuusio, jonka sopimuksen arvo on 81 miljardia dollaria (n.454 mrd mk). Italialaisen Olivettin tekemä vihamielinen ostotarjous olisi ollut arvoltaan 65 miljardia dollaria. Olivetti on Italian toiseksi suurin telekonserni.

Toteutuakseen suunnitelma tarvitsee vielä Telecom Italian osakkeenomistajien suostumuksen sekä Yhdysvaltain ja Euroopan kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Myös Saksan ja Italian hallitusten on vielä sinetöitävä sopimus.

Eräiden asiantuntijoiden mukaan fuusio on vaikea pala niin viranomaisille, ammattiyhdistysliikkeelle ja italialaisille poliitikoille. Sijoittajat saavat elää vähintään puoli vuotta tai kokonaisen vuoden epävarmuudessa ennen kuin asiasta on päätetty lopullisesti.

Aivan kuin korostaakseen fuusion poliittista herkkyyttä, yhtiöt ovat päättäneet pitää lehdistötilaisuuden puolueettomalla maaperällä. Tilaisuus alkaa tänään puolilta päivin Lontoossa Suomen aikaa. Deutsche Telekom on Euroopan suurin teleyhtiö ja Telecom Italia neljänneksi suurin. Niiden yhdistymien jättää taakseen öljyjättien Exxonin ja Mobil Oilin yhdistymisen, joka oli aikanaan suurin yritysfuusio. Niiden yhdistymissopimuksen arvo oli 76,7 miljardia dollaria.

Telecom Italian mukaan yhtiö aikoo kutsua koolle osakkeenomistajien kokouksen päättämään asiasta lopullisesti. Suunnitelmien mukaan osakkeiden vaihtosuhde Deutsche Telekomin kanssa on yhden suhde yhteen eli yhdellä DT:n osakkeella saa yhden uuden yhtiön osakkeen. Lisäksi kolmella Telecom Italian äänivaltaisella osakkeella saa yhden uuden osakkeen.

Deutsche Telekomin osakkeen hinta päättyi keskiviikkona Frankfurtissa 35,95 euroon. Osakevaihdossa DT maksaa Telecom Italian osakkeista 11,98 euron kappalehinnan. Telecom Italian hallintoneuvosto ilmoitti tyytyvänsä Saksan hallituksen vakuutuksiin, ettei se aio sekaantua uuden yhtiön asioihin.

Telecom Italia vaati aiemmin, että yhdistymistä tulee käsitellä kahden tasavertaisen kumppanin liittona. Yhtiön mukaan Saksan hallitus onkin suostunut tähän, ja Saksa aikoo luopua tai ainakin vähentää nykyistä 74 prosentin omistusosuuttaan Deutsche Telekomissa niin pian kuin mahdollista.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.