Mainos

Italia tarjoaa rahaa syntyvyyden nostamiseksi

Italia pelkää väkilukunsa romahtamista jatkuvasti pienenevän syntyvyyden vuoksi. Nyt uusia italialaisia halutaan hinnalla millä hyvänsä.

Italialainen Lavianon kunta on huolissaan syntyvyyden pienenemisestä. Nuoret muuttavat pois noin 1600 asukkaan kylästä, koska töitä ei ole ja paikkakunta sijaitsee huonojen liikenneyhteyksien päässä Apenniinien vuoristossa, noin 80 kilometriä Napolista kaakkoon. Paikallinen pormestari Rocco Falivena on luvannut Lavianon pariskunnille 10 000 euroa jokaisesta vastasyntyneestä kuntalaisesta.

Vielä vuonna 1970 lapsia syntyi Lavianon kunnassa vuosittain 70 ja asukkaiden määräkin oli silloin noin 3000. Viime vuonna päivänvalon näki vain neljä lasta.

Laviano ei ole ainoa kunta, joka taistelee olemassaolostaan. Etelä-Italiassa lukuisat pienet kylät ovat kuolemassa. 1990-luvun aikana Pohjois-Italiasta muutti 460 000 ihmistä maan pohjoisosiin paremman toimeentulon toivossa.

Lapsia syntyy yhä vähemmän

Italialaiset tunnetaan maailman vanhimpana kansana, mutta syntyvyys on kuitenkin pohjalukemissa; perinteinen italialainen "mamma" ja hänen "bambino"-katraansa ovat jo harvinaisuus.

Monet italialaiset naiset sanovat haluavansa ainakin kaksi lasta, mutta elokuussa tehdyn tutkimuksen mukaan lapsiluku Italiassa on keskimäärin 1,2. Ranskassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa vastaava luku pysyttelee 1,7 -1,9 välillä.

Giuseppe Gesano, italialaisen tutkimuslaitoksen IRPPS:n tutkija pitää alhaisten syntyvyyslukujen syynä sitä, että Italian yhteiskunta hyväksyy hitaasti yhä useampien naisten halun opiskella ja tehdä työtä.

- Halu saada lapsia on italialaisilla pareilla yhä voimakas, mutta monet nuoret parit lykkäävät lapsen hankkimista kauas tulevaisuuteen, jolloin lasta ei enää saada tai he ehtivät saada ainoastaan yhden lapsen, sanoo Giuseppe Gesano.

Toisin kuin Ranska ja Britannia, Italia on epäonnistunut syntyvyystalkoissa. Perheavustukset Italiassa ovat minimaaliset, ja työn ja perheen yhteensovittaminen on vaikeaa. Myöskään italialaiset miehet eivät ole omaksuneet tasa-arvoista kotitöiden jakamista. Monet miehet uskovat yhä, että lasten hoito on ainoastaan naisten tehtävä.

Kansallinen vauvabonus

Italian hallitus suunnittelee parhaillaan omaa kansallista vauvabonusta syntyvyyden kohentamiseksi. Ensi vuoden budjettiin sisältyy tuhannen euron porkkana, jolla koetetaan houkutella pariskuntia tekemään toinenkin lapsi.

Asiantuntijat ovat kuitenkin jo ehtineet kritisoida Italian hallituksen toimia.

-Italialaiset eivät ole niin köyhää kansaa, että tuhat euroa saisi heidät ryhtymään lapseen tekoon. Kyseinen rahasumma voi ainoastaan houkutella joitakin pareja tekemään lapsen aikaisemmin, mutta tämä ei tule muuttamaan radikaalisti syntyvyyslukuja, uskoo tutkija Giuseppe Gesano.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.