Mainos

Itälä: Komission johtopaikka kuuluu porvarille

Ville Itälä pitää Paavo Lipposen mahdollisen EU-komissiojohtajuuden ylläpitämistä lähinnä sosiaalidemokraattien eurovaalitaktiikkana. SDP:n europarlamentaarikot pitävät Itälän puheita ennenaikaisina.

Kokoomuksen puheenjohtajan Ville Itälän mielestä Suomessa pitäisi jo unohtaa haaveet eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen (sd.) saamisesta EU:n komission johtoon. Strasbourgissa europarlamentin istunnossa tänään vieraillut Itälä piti Lipposen mahdollisuuksien ylläpitämistä sosiaalidemokraattien eurovaalitaktiikkana.

-Tässä käydään suomalaista vaalikampanjaa, Itälä arvioi kokoomuksen europarlamenttiryhmän lehdistöaamukahveilla. Äänestäjille markkinoidaan Itälän mukaan turhaan ajatusta, että SDP:tä äänestämällä voisi auttaa Lipposen Brysseliin.

Itälä sanoi keskustelleensa komission puheenjohtajakysymyksestä konservatiiviryhmän EPP:n puheenjohtajan Hans-Gert Poetteringin kanssa. Itälän mukaan EPP:n säilyessä europarlamentin suurimpana ryhmänä pääkomissaarin valinnasta ei ole kahta kysymystä. Puolue ei jakaudu asiassa.

-EPP tulee ottamaan komission puheenjohtajan paikan, Itälä vakuutti. Muut komissaarin paikat ovat kokoomusjohtajan mukaan sitten toinen juttu.

SDP:n euroedustajat vastasivat Itälälle

SDP:n europarlamentaarikot pitävät ennenaikaisina kokoomuksen puheenjohtajan Ville Itälän tulkintoja siitä, että eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen (sd.) peli olisi jo pelattu EU:n komission puheenjohtajuuden osalta.

SDP:n europarlamentaarikko Riitta Myller huomautti lehdistötapaamisessa Strasbourgissa tiistaina, että europarlamentin vaalit on vielä käymättä

- Jos ensin käytäisiin vaalit ja katsotaan, mikä on suurin ryhmä. Antaa kansan äänen puhua ja ruvetaan sen jälkeen jakamaan palkintoja, Myller vetosi.

Konservatiivien on yleisesti arvioitu jatkavan europarlamentin suurimpana ryhmänä vaalien jälkeenkin. Myller myönsi sinänsä, että suurimman ryhmän asema on tunnustettava. Konservatiivit eivät kuitenkaan pysty yksinään valitsemaan mitään, hän huomautti.

Europarlamentaarikko Reino Paasilinna (sd.) vihjaili, että ensi viikonloppuna Brysselissä pidettävä Euroopan sosiaalidemokraattisen puolueen (ESP) kokous voi muuttaa asetelmia, jos Lipponen valitaan puolueen johtoon. Näin Lipposen osakkeet nousisivat merkittävästi kilvassa komission johtajuudesta. Kokouksessa valitaan seuraaja ESP:n puheenjohtajan tehtävät jättävälle Britannian entiselle ulkoministerille Robin Cookille. Paasilinnan näkemys oli, että Lipponen on tarjolla tehtävään. Lipposen tiedotusavustaja Tapio Pekkola kiisti tiedon kuitenkin tiistaina STT:lle perättömänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.