Mainos

Itäisen Saksan naiset turhautuneita

Suuri joukko itäsaksalaisia naisia on pettynyt Saksojen yhdistymiseen, sanoivat tutkijat maanantaina. Naiset katsovat, että heillä oli paremmat olot ennen Berliinin muurin kaatumista vuonna 1989.

Johtavien yhteiskuntatieteilijöiden mukaan korkea työttömyys ja leikatut sosiaalietuudet ovat haihduttaneet yhä useamman itäsaksalaisen haaveet. Erityisen pettyneitä ovat naiset.
-Monista naisista tuntuu, että he ovat yhdentymisen mukanaan tuomien yhteiskunnallisten ja taloudellisten muutosten uhreja, sanoi kristillisdemokraattien johtava itäsaksalainen jäsen Rainer Eppelman.

Turhautuneisuus leviää

Turhautuneisuus ja tulevaisuutta kohtaan tunnettu levottomuus ovat auttaneet Itä-Saksan kommunistisen puolueen perillistä PDS:ää keräämään lähes 20 prosenttia äänistä itäisissä osavaltioissa.
Joka viides itäsaksalainen nainen on työtön, kun työttömyys vielä Itä-Saksan aikana oli lähellä nollaa. Miehistä työttöminä on kymmenen prosenttia. Itäisen Saksan osavaltioissa 23 prosenttia naisista on osa-aikatyössä, vaikka enemmistö haluaisi kokopäivätyön.

Työttömyyttä tutkineen Karin Foben mukaan naisista tuntuu, että lastenhoitoa ja työssäkäyntiä on vaikeampi yhdistää yhdistyneessä Saksassa. Kommunistivaltiossa lasten päivähoito oli kattavampaa ja halvempaa.
Itäisen Saksan syntyvyysluvut romahtivat vuoden 1989 jälkeen ja ovat vasta parina viime vuotena alkaneet kivuta läntisen Euroopan lukujen tasolle.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.