Isyysvapaa pitenee vuodenvaihteessa – Ruotsin malli saa odottaa

Jos eduskunta hyväksyy sosiaali- ja terveysministeriön esityksen, vain isän käyttöön tarkoitettua vapaata on vuodenvaihteen jälkeen 54 arkipäivää. Isyysvapaan ajalta tullaan maksamaan ansiotuloihin perustuvaa isyyspäivärahaa eikä pitempi isyysvapaa enää lyhentäisi äitiys- tai vanhempainvapaan kautta.

Suomessa on keskusteltu myös niin sanotusta 6+6+6 -mallista. Siinä äiti on lomalla kuusi kuukautta, isä samoin kuusi ja puoli vuotta pariskunta saa jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Tällainen malli on käytössä mm. Ruotsissa. Meilläkin se esiintyy hallitusohjelmassa yhtenä pohdittavana vaihtoehtona.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, SDP:n Anneli Kiljunen ei kuitenkaan tästä mallista innostu.

– Olen tukenut enemmän sellaista ajattelua, että perheellä on itsellään mahdollisuus päättää miten vanhempainvapaan perheessä järjestävät. Sen takia en ole 6+6+6 -mallia vahvasti suosinut.

Kiljunen haluaisi suomalaismiesten ottavan rohkeammin isyysvapaita, mutta arjen talousasiat nousevat usein ratkaisevaan rooliin.

– Perheet ratkaisevat asian usein perheen kokonaistilanteen kannalta. Koska miehellä on yleensä hieman paremmat tulot, hän huolehtii usein myös perheen taloudesta lapsen syntymisen jälkeen. Ilman muuta meidän pitäisi saada miehet paremmin mukaan vanhempainvapaiden pitämiseen.

Kiljunen haluaisi päivähoitomaksujen perustuvat siihen, kuinka paljon aikaa lapsi viettää päivähoidossa. Hänen mielestään opiskelijaperheissä tulot ovat usein niin pienet, että isät valitsevat isyysvapaiden sijasta useimmiten työssä olemisen.

Lue myös:

    Uusimmat