Wagner-pomo MTV Uutisille: Neljä suomalaistaistelijaa on kuollut ja yksi kadonnut palkka-armeijan riveissä Ukrainassa

Pahamaineisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja väittää MTV Uutisille, että suomalaistaistelijoita olisi menehtynyt taisteluissa Ukrainassa venäläisryhmän riveissä.

Viime marraskuussa Jevgeni Prigozhin väitti Helsingin Sanomille (HS), että Wagner-ryhmän joukoissa taistelisi noin 20 suomalaista taistelijaa Ukrainassa.

MTV Uutiset kysyi tällä viikolla sähköpostitse Prigozhinin lehdistöpalvelun kautta, mitä näiden suomalaistaistelijoiden tilanteesta nyt tiedetään.

– Neljä suomalaistaistelijaa on kuollut ja yksi kateissa, todennäköisesti ukrainalaisten vangitsemana. Loput jatkavat taistelua, Prigozhinin nimissä lähetetyssä vastausvietissä lukee.

Vastaukset julkaistiin myös Prigozhinin omistaman Concord-yhtiön Telegram-kanavalla, jossa hän kommentoi usein median lähettämiä kysymyksiä.

Prigozhinin kommentteihin suomalaistaistelijoista tulee suhtautua kriittisesti, sillä niiden todenperäisyyttä on hyvin vaikea vahvistaa. Suojelupoliisi ei suostunut kommentoimaan Prigozhinin HS:lle esittämää väitettä suomalaistaistelijoista, mutta muistutti Supon aiemmin kertoneen, että Suomesta on lähtenyt vuoden 2014 jälkeen taistelijoita konfliktin molemmille puolille.

MTV Uutiset ei tavoittanut Supon edustajaa kommentoimaan asiaa perjantaina.

Mitä Jevgeni Prigozhinista tiedetään? Voiko ”Putinin kokki” uhata Venäjän presidentin asemaa? Näin arvioi ex-suurlähettiläs Hannu Himanen. 1:56
Katso myös: Mitä Jevgeni Prigozhinista tiedetään? Voiko ”Putinin kokki” uhata Venäjän presidentin asemaa? Näin arvioi ex-suurlähettiläs Hannu Himanen.

Prigozhin: Suomi on ystävämaamme

MTV Uutiset kysyi myös Prigozhinilta, aikooko hän jatkaa muiden maiden mediaympäristöön vaikuttamista Internet Research Agencyn kautta. Prigozhin tunnetaan Putinin läheisenä liittolaisena ja hän on etsintäkuulutettu esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Prigozhin kertoi tällä viikolla julkisesti olevansa Yhdysvaltojen, Britannian ja muiden maiden vaaleihin ja politiikkaan sekaantuneen trollifarmin perustaja ja toimineensa sen johdossa.

Prigozhin ei vastannut kysymykseen muiden maiden kuin Suomen osalta.

– Suomi on aina ollut ystävällinen maa meille, minun serkun iso-isoäitini on Suomen kansalainen. Suomi ei ole millään tavalla meidän kiinnostuksen kohteenamme, olemme aina suhtautuneet siihen ystävänä.

MTV Uutiset ei ole pystynyt vahvistamaan Prigozhinin väitettyä sukulaissuhdetta Suomeen. Asiantuntijoiden mukaan Internet Research Agency on todennäköisesti ainakin pyrkinyt vaikuttamaan misinformaatiolla suurimpaan osaan länsimaista, joten myös Suomeen on hyvin mahdollisesti ainakin yritetty kohdistaa Venäjän-mielisiä vaikuttamiskampanjoita.

Lue myös:

    Uusimmat