Brittitiedustelu: Ukrainan sotilaat tulittavat nyt "tappovyöhykkeelle" – Venäjä on valloittanut puolet Bahmutista

Maxarin satelliittikuvat näyttävät tuhot Bahmutin kaupungissa 1:34
Satelliittikuvat näyttävät tuhot Bahmutin kaupungissa.

Neljän viime päivän aikana Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän sotilaat ovat valloittaneet suurimman osan Bahmutin itäosasta, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö.

Itä-Ukrainan Donetskin kaupungissa on taisteltu kuukausien ajan. Brittitiedustelun mukaan Bakhmutka-joki on nyt käytännössä rintamalinja. Joki jakaa Bahmutin kahtia.

Ukrainalaisjoukot ovat siis asemissa kaupungin länsipuolella. Ne ovat räjäyttäneet Bakhmutka-joen yli menevät keskeiset sillat, Britannian puolustusministeriö toteaa tiedustelupäivityksessään.

Jokea ympäröi Britannian mukaan noin 200–800 metriä leveä avoin maasto, jota rakennukset kehystävät.

Näin ollen ukrainalaiset pystyvät tulittamana avaimeen maastoon linnoitetuista rakennuksista.

– Alueesta on tullut tappoalue, mikä todennäköisesti tekee suorasta rynnäköstä länteen vaikean Wagner-joukoille, brittiedustelu toteaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Nyt saattaapi henki lähteä" – Suomalaissotilaat kuvasivat kokonaisen taistelun Ukrainan Harkovassa 3:28
Ukrainan puolella taistelelleen suomalaisvapaaehtoisen haavoittuminen tallentui kameralle. MTV Uutiset julkaisi videon tammikuussa 2023.

Bahmutista on muodostunut vaarallinen hevosenkenkä

Venäjä on yrittänyt piirittää Bahmutia hyökkäämällä sekä pohjoisesta että etelästä. Venäläisjoukot ovatkin onnistuneet katkaisemaan useita keskeisiä huoltoreittejä Bahmutiin.

Torstaina Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen sanoi MTV Uutisille, että Ukraina kykenee tällä hetkellä pitämään auki kaksi tärkeää huoltoreittiä etelään ja pohjoiseen. Venäjä pyrkii katkaisemaan nämä reitit ja saartamaan Bahmutin.

Huhtisen mukaan Bahmutin ympärille on muodostunut "hevosenkenkä", joka on länteen päin auki.

– Muutaman vuorokauden aikana tulemme näkemään, sulkeutuuko hevosenkenkä vai kykeneekö Ukraina pitämään sen auki. Tästä väännetään nyt.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Bahmutin taistelutilanne kartalla 11.3.2023
Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutista on taisteltu kuukausia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)

"Wagner on heittänyt parhaat sotilaansa taisteluihin"

Bahmut ei ole itsessään strategisesti erityisen tärkeä sen enempää paikkakuntana kuin maantieteellisestikään, mutta siitä on tullut strategisesti merkittävä alueella olevien venäläisjoukkojen koostumuksen vuoksi, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Bahmutin alueella taistelee pääosin Wagnerin palkkasotilaita ja merkittävä määrä näistä on ryhmän vankiloista rekrytoimia sotilaita.

– Jotkut länsimaiset raportit ovat vihjanneet, että Ukraina kuluttaa eliittijoukkojaan ja vähäistä kalustoaan Wagnerin vankiloista rekrytoimia sotilaita vastaan, jotka ovat vain tykinruokaa, ISW kirjoittaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Huolen ytimessä on ajatus, että vaikka vaihtosuhde olisi Ukrainalle miten edullinen tahansa, ei se silti ole sille hyväksi.

– Havainto on yleisesti ottaen pätevä, joskin taisteluihin sopivien venäläisten vankien määrä ei ole loputon. Kymmenien tuhansien vankisotilaiden eliminointi Bahmutissa tarkoittaisi, ettei heitä voida jatkossa hyödyntää muualla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

ISW:n mukaan Venäjällä on Bahmutissa muitakin joukkoja kuin Wagnerin vankiloista palkkaamia. Venäjän riveissä alueella sotii sekä Wagnerin parhaimmistoa, Venäjän laskuvarjojääkäreitä että tavanomaisen armeijan muita osia.

Yksi syy tähän on yksinkertaisesti se, että aiempien kuukausien aikana vankiloista pestatut joukot kärsivät suuria tappioita.

– Wagner on heittänyt myös parhaat sotilaansa taisteluihin ja myös heitä kuluu tällä hetkellä, ISW katsoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Kaupunkisota on "houkutteleva" mahdollisuus

Jos Ukraina jatkaa täydennysten lähettämistä Bahmutin alueelle, on paljon mahdollista etteivät venäläisjoukot edes kykene valtaamaan kaupunkia.

Jo pitkään on näyttänyt vahvasti siltä, että Ukraina pyrkii pitämään asemansa ja kuluttamaan venäläisjoukkoja mahdollisimman paljon juuri Bahmutissa, jossa Kreml itsepintaisesti pyrkii etenemään.

Tämä jättää Venäjälle käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Joko se voi luopua Bahmutin valloitusyrityksestä, mikä näin pitkien taisteluiden jälkeen voi olla jo periaatteellisella ja poliittisella tasolla vaikeaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Toinen vaihtoehto on se, johon Ukrainakin todennäköisesti jonkin verran luottaa: Venäjä heittää taisteluihin lisää laatuyksiköitä, ISW katsoo.

– Ukrainalle mahdollisuus vahingoittaa Wagnerin ja Venäjän armeijan eliittijoukkoja asutuskeskuksessa käytävässä puolustustaistelussa on houkutteleva, ISW arvioi.

Puolustaminen on lähtökohtaisesti huomattavasti helpompaa kuin hyökkääminen. Näin ollen edes jossain määrin tasaväkisten joukkojen kohdatessa hyökkääjä tuppaa kärsimään merkittävästi enemmän tappioita.

Asutuskeskuksissa ympäristö suosii puolustajaa entisestään, ISW lisää.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

Lue myös:

    Uusimmat