Mainos

Israelin iskut Gazaan jatkuvat

Israelin raivoisat sotatoimet palestiinalaisalueilla jatkuvat. Iskuissa on kuollut kaksi ihmistä ja tuhoutunut palestiinalaisten sisäministeriö.

Israelin armeija on jatkanut ilmaiskuja Gazan alueella. Islamilaisen jihadin jäsen sai surmansa yhdessä iskuista. Äärijärjestön taistelija oli ensimmäinen palestiinalainen, joka kuoli Israelin hyökättyä Gazaan sunnuntain jälkeen.

Toinen kuolemantapaus sattui, kun Israelin joukut ampuivat yhden palestiinalaisen pidätysoperaation yhteydessä Nablusin kaupungissa Länsirannalla. Ammuttu kuului radikaaliin Al-Aksan marttyyrien prikaatiin.

Palestiinalaiset ääriryhmät sieppasivat viikonvaihteessa israelilaissotilaan. Sieppaus sai Israelin aloittamaan rajut sotatoimet Gazan kaistalla.

Myös palestiinalaisten sisäministeriö on tuhoutunut ohjusiskussa. Rakennus vahingoittui pahoin, mutta kukaan ei tiettävästi loukkaantunut. Ministeriö oli iskun aikana tyhjillään.

Mubarak: Hamas myöntyy sotilaan palauttamiseen

Egyptin presidentin Hosni Mubarakin mukaan palestiinalaisjärjestö Hamas on hyväksynyt Israelin armeijan sotilaan palauttamisen tietyillä ehdoilla. Mubarak kertoo asiasta egyptiläisen sanomalehden al-Ahramin haastattelussa.

Presidentti Mubarak sanoo haastattelussa, että sotilaan vapauttamisesta ei ole vielä päästy yhteisymmärykseen Hamasin ja Israelin välillä. Israel on sanonut pitävänsä Hamasia vastuussa sieppaamisesta.

Palestiinalaisten pääministeri Ismail Hania vakuuttaa, että ponnistelut siepatun vapauttamiseksi jatkuvat koko ajan. Israelin hyökkäys Gazaan vaikeuttaa kuitenkin tilannetta, ja siksi Hania vaati sotatoimia keskeytettäväksi heti.

Pääministerillä ja armeijalla erimielisyyksiä?

Israelin armeijan joukot ovat tehneet yön aikana myös ilmaiskuja palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin Fatah-liikkeen tiloihin sekä Hamas-järjestön leiriin kaupungin ulkopuolella. Israelin armeija on ampunut yöllä yhteensä noin 15 ohjusta Gazaan sekä kaupungin ulkopuolelle.

Sanomalehti Jediot Aharonotin mukaan Israelin pääministeri Ehud Olmert ja maan armeijan johto ovat erimielisiä sotilasoperaation kulusta. Lehden saamien tietojen mukaan armeija olisi halunnut tehdä eilen suuren maahyökkäyksen Beit Hanunin kaupunkiin Gazan pohjoisosassa lopettaakseen palestiinalaisten raketti-iskut. Olmert kuitenkin hylkäsi suunnitelman, koska se olisi hänen mielestään vaatinut liikaa siviiliuhreja.

Fatah-liikkeen ja Israelin armeijan välillä oli yön aikana laukaustenvaihtoa Gazan pohjoispuolella Jabalian lähistöllä. Kiivaissa yhteenotoissa loukkaantui ainakin seitsemän palestiinalaistaistelijaa.

Kaksi palestiinalaista loukkaantui myös Gazan eteläpuolella Rafahin kaupunkiin kohdistetussa ohjusiskussa. Toinen heistä on kriittisessä tilassa.

Viimeisimmän tiedon mukaan palestiinalainen ääriryhmä Al Aksan marttyyrien prikaatit on ilmoituksensa mukaan siepannut israelilaissotilaan Länsirannalla. Ryhmä ei kuitenkaan esittänyt mitään todisteita väitteensä tueksi. Israelin armeija kertoi tutkivansa tietoa. Ryhmä on aiemminkin kertonut siepanneensa israelilaisia, mutta osa ilmoituksista on ollut perättömiä.

Israelia vaaditaan sallimaan lääke- ja ruokakuljetukset Gazaan

YK ja Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) vaativat Israelia sallimaan lääke- ja ruokakuljetukset Gazaan.

Järjestöjen mukaan monet palestiinalaissiviilit elävät nyt yhdellä aterialla per päivä, kun Israel sulki rajanylityspisteet ja teki siten tavarakuljetukset mahdottomiksi.

Järjestöt ilmaisivat myös huolensa siitä, että Israelin ilmaiskut ovat vahingoittaneet Gazan vesihuoltojärjestelmää ja tuhonneet yhden suuren sähkömuuntajan. Tämä on katkaissut veden ja sähkön niin yksittäisiltä perheiltä kuin sairaaloiltakin laajalla alueella.

Israelin sotilaskoneet jatkoivat perjantaina Gazan moukarointia.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.