Isku sairaalaan Gazassa tuomittu maailmalla

Siviilit pakenevat ohjusikujen alla, konfliktin leviämistä pelätään – tämä on tilanne Israelissa ja Gazassa nyt 1:55
Katso myös: Siviilit pakenevat ohjusikujen alla, konfliktin leviämistä pelätään – tämä on tilanne Israelissa ja Gazassa nyt

Ilmaisku sairaalaan Gazassa on tuomittu hyvin nopeasti sen jälkeen kun uutinen iskusta alkoi levitä. Tämän hetken tietojen mukaan iskussa on kuollut satoja ihmisiä.

Israelin asevoimista ei ole vahvistettu, että sen joukot olivat pommittaneet sairaalaa.

Eurooppa-neuvostoa johtava Charles Michel painottaa siviili-infrastruktuuriin tehtyjen iskujen rikkovan kansainvälistä oikeutta. Hän kommentoi asiaa EU-johtajien videokokouksen jälkeen. Tieto iskusta tuli kesken kokouksen.

Arabiliiton pääsihteeri Ahmed Aboul Gheit vaati viestipalvelu X:ssä, että länsimaiden on lopetettava tragedia välittömästi. Lisäksi hän arvosteli kovin sanoin sairaalan ja siellä olevien puolustuskyvyttömien ihmisten pommittamista ja vakuutti, että sotarikokset dokumentoidaan eivätkä syylliset voi paeta vastuuta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan arvostelee X:ssä Israelin hyökkäyksiä ihmisarvojen puutteesta ja kutsuu koko ihmiskuntaa toimiin, jotta ennennäkemätön julmuus Gazassa saadaan loppumaan.

Qatarin ulkoministeriö kutsuu lausunnossaan iskua brutaaliksi verilöylyksi, hirvittäväksi rikokseksi puolustuskyvyttömiä siviilejä vastaan ja vaaralliseksi eskalaatioksi. Jordania on niin ikään tuominnut iskun ja syyttänyt siitä Israelia.

Israel syyttää islamilaisen jihadin epäonnistunutta raketti-iskua

Israelin asevoimat syyttää sairaalaiskusta Gazassa toimivia taistelijoita, joiden raketin se sanoo osuneen vikaan. Israelin valtion virallisella tillillä X:ssä (entinen Twitter) julkaistussa asevoimien edustajan lausunnossa kerrotaan sairaalan lähistöltä lentäneen iskun aikoihin raketteja kohti Israelia.

Asevoimat sanoo saaneensa useista lähteistä tiedustelutietoja, joiden mukaan epäonnistuneen raketti-iskun takana oli äärijärjestö Islamilainen jihad.

WHO vaatii terveydenhuollon suojelua

Israel on moukaroinut Gazaa ilmaiskuin äärijärjestö Hamasin toissa viikolla tekemän hyökkäyksen jälkeen.

Israel on aiemmin antanut Gazan pohjoisosaan evakuointikäskyn, mutta erityisesti sairaaloiden evakuointi on mahdotonta. 

Jo aiemmin Maailman terveysjärjestö WHO varoitti lausunnossaan, että tuhansien sairaalapotilaiden pakottaminen evakuoitumaan jo täysiin sairaaloihin Gazan eteläosaan voi olla kuolemantuomio sairaille ja haavoittuneille.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo viestipalvelu X:ssä järjestön tuomitsevan iskun sairaalaan voimakkaasti ja vaativan välittömästi siviilien ja terveydenhuollon suojelua sekä evakuointimääräysten perumista.

Egyptin ulkoministeriö on puolestaan vaatinut maailman johtajia vetoamaan Israeliin, jotta se lopettaisi Rafahin rajanylityspaikalle iskemisen ja avustukset päästäisiin kuljettamaan perille. Kuljetukset ovat olleet jumissa Egyptissä useita päiviä Israelin iskujen vuoksi. Rafahin rajanylityspaikka on ainoa reitti Gazaan, joka ei ole Israelin hallussa.

Lue myös:

    Uusimmat