Gazan terveysministeriö syyttää Israelia iskusta gazalaissairaalaan

Näin lääkärit toimivat Gazan alueella 9:35
Katso myös: Näin lääkärit toimivat Gazan alueella

Gazan terveysministeriö väittää, että Israel teki iskun Gazassa sijaitsevaan sairaalaan, joka on tiettävästi surmannut jopa 500 ihmistä. Asiasta uutisoi muun muassa qatarilaismedia al-Jazeera.

Kuolonuhrien määrä on noin kaksinkertainen aiempaan arvioon nähden. Ministeriö arvioi aiemmin, että kuolonuhreja olisi 200–300, ja sanoi satoja uhreja olevan vielä raunioissa.

Al-Ahli Arab -sairaala sijaitsee Gazan keskiosassa. 

Iskun tekijästä on toistaiseksi epävarmuutta. Israel on kiistänyt tehneensä iskun. 

Keskiviikkona Israelissa vieraillut Joe Biden näyttää uskovan Israelin versiota eilen tapahtuneesta tuhoisasta sairaalaräjähdyksestä. Biden kommentoi asiaa aloitettuaan keskustelut Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa Tel Avivissa.

– Sen perusteella, mitä olen nähnyt, vaikuttaa siltä, että sen teki toinen joukkue, ette te, Joe Biden muotoili.

– Mutta tuolla on paljon ihmisiä, jotka eivät ole varmoja, joten meidän on selviydyttävä monista asioista, presidentti jatkoi.

Gazan hallinto syyttää Israelia sotarikoksesta

Äärijärjestö Hamasin alainen Gazan hallinto kuvailee iskua sotarikokseksi.

– Sairaalassa oli satoja sairaita ja haavoittuneita sekä ihmisiä, jotka on pakotettu lähtemään kodeistaan, hallinto kertoo tiedotteessa al-Jazeeran mukaan.

Noin kilometrin päässä al-Ahlista sijaitsevan al-Wafan sairaalan lääketieteellisen johtajan Hassan Khalafin mukaan ei ole turvallista paikkaa, mihin mennä.

– He haluavat tehdä verilöylyjä ja verilöylyjä ja verilöylyjä Gazassa, hän sanoo qatarilaismedialle.

Kolmen päivän suruaika

Pohjois-Gazassa sijaitsevan sairaalan lääkärin Hussam Abu Safiyan mukaan sairaaloiden pommitukset ovat omantunnon vastaisia, mutta silti niitä nähdään yhä uudelleen.

– Taistelemme pelastaaksemme haavoittuneita lapsia, raskaana olevia äitejä, täällä syntyy vauvoja, lääkäri sanoi sairaalaiskun jälkeen al-Jazeeran mukaan.

Israel on moukaroinut Gazaa ilmaiskuin äärijärjestö Hamasin toissaviikkoisen yllätyshyökkäyksen jälkeen.

Palestiinalaiset terveysviranomaiset olivat ennen sairaalaiskua sanoneet Israelin surmanneen ilmaiskuillaan noin 3 000 ihmistä, minkä lisäksi yli 12 500 ihmisen sanottiin haavoittuneen. Valtaosa uhreista on ollut siviilejä.

Palestiinalaisten uutistoimisto Wafa kertoo palestiinalaishallinnon presidentin Mahmud Abbasin julistaneen kolmen päivän suruajan sairaalaiskun vuoksi. Lisäksi Abbasin sanotaan määränneen suruliputuksen sairaalaiskussa kuolleiden ja muiden miehityksen uhrien muistolle.

Juttua on muokattu 18.10.2023 kello 13.52: Israel on kiistänyt tehneensä iskun. Täydennetty juttua tuorein tiedoin. 

Lue myös:

    Uusimmat