Mainos

Israelin isku Gazaan kuumensi ilmapiiriä Lähi-idässä

Neljän palestiinalaisen kuolema Israelin armeijan tämänpäiväisessä iskussa Gazassa on kuumentanut ilmapiiriä Lähi-idässä. Israelin puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer pahoitteli tapahtumaa. Hamas vannoi jälleen kostoa.

Palestiinalaislähteet ilmoittivat tänään, että täksi päiväksi suunnitellut turvallisuusneuvottelut Israelin puolustusministerin Binyamin Ben-Eliezerin ja palestiinalaisten sisäministerin Abdel-Razzak al-Yahyan kesken on peruttu.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat tuomitsi iskun jyrkästi, ja äärijärjestö Hamas ilmoitti kostavansa armeijan toimet. Ben-Eliezer puolestaan pahoitteli tapahtunutta ja vaati tutkimuksia.

Israelin ja Libanonin rajalla taas käytiin yhteenottoja ensimmäistä kertaa huhtikuun jälkeen, kun Hizbollah-sissit tulittivat Israelin armeijan asemia kiistellyllä Shebaan alueella. Israel vastasi tekemällä ilmaiskuja Etelä-Libanoniin.

Myös rauhanrintamalla tapahtui pientä edistystä yhteenottojen keskellä, kun Tanskan ulkoministeri Per Stig Möller kertoi matkustavansa Lähi-itään ensi viikolla esittelemään EU:n uusinta rauhansuunnitelmaa.

Panssarit iskivät palestiinalaiskylään

Tunteita kuohuttanut Israelin armeijan isku tapahtui torstain vastaisena yönä. Silminnäkijän mukaan Sheikh Ijleen kylään tunkeutuneet Israelin panssarivaunut tulittivat ympäriinsä ja ainakin neljä kranaattia osui taloon, jossa sai surmansa neljä ihmistä.

Kuolleiden joukossa oli keski-ikäinen nainen ja hänen 17- ja 23-vuotiaat poikansa. Neljäs kuolleista oli perheen sukulaismies. Palestiinalaisten turvallisuuslähteiden mukaan viisi muuta palestiinalaista haavoittui, yksi heistä vakavasti.

Israelin puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer pahoitteli myöhemmin torstaina tapahtunutta. Ben-Eliezer on puolustusministeriön mukaan määrännyt armeijan tutkimaan tapauksen. Hän sanoi ministeriön lausunnon mukaan, että uhrit olivat "viattomia palestiinalaisia".

Israelin armeijan aamuisen lausunnon mukaan operaatioon ryhdyttiin "useiden henkilöiden epäilyttävien liikkeiden" vuoksi.

Israelin joukot iskivät Sheikh Ijleen kylään jo toista kertaa parin päivän aikana. Israelin kerrottiin aloittaneen viimekertaisen tunkeutumisensa, kun kylän edustalta löytyi merestä ajelehtimassa tynnyreitä, joiden armeija arveli liittyvän aseiden salakuljetukseen.

Arafat tuomitsi iskun, Hamas vannoi kostoa

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat kutsui Gazan tapahtumia rikokseksi ja yritykseksi sabotoida Arabimaiden ja Yhdysvaltain, EU:n, Venäjän ja YK:n muodostaman nk. "kvartetin" yrityksiä saada rauha alueelle.

Arafatin neuvonantaja Nabil Abu Rodeina sanoi iskua joukkomurhaksi ja vakavaksi rikokseksi. Neuvonantajan näkemyksen mukaan tulituksen tavoitteena oli sabotoida yrityksiä saada Israel vetäytymään miehittämiltään palestiinalaisalueilta.

Palestiinalainen äärijärjestö Hamas puolestaan vannoi torstaina kostavansa Israelin armeijan iskun.

-Tuomitsemme raskaasti tämän joukkomurhan. Tämä rikos on osa Israelin aggressiota ja sotaa kansaamme vastaan. Vastauksemme tulee olemaan vastarintamme uusi kiihdyttäminen, uhkasi järjestön korkea-arvoinen edustaja Ismail Haniya.

Palestiinalaisviranomaiset ilmoittivat lisäksi, että torstaiksi siirretyt Israelin ja palestiinalaisten väliset turvallisuusneuvottelut on peruttu Gazan tapahtumien takia.

Israelin puolustusministerin Binyamin Ben-Eliezerin ja palestiinalaisten sisäministerin Abdel Razzak al-Yahyan oli määrä jatkaa neuvotteluja turvallisuuskysymyksistä jo eilen, mutta keskusteluja siirrettiin päivällä palestiinalaisten tulitettua juutalaissiirtokuntaa Gazan kaistalla.

Aiemmin tänään palestiinalaiset sanoivat, että neuvotteluja jatkettaneen Gazan aamuisista tapahtumista huolimatta. Neuvottelujen jatkosta ei ole tietoa.

Yhteenottoja Shebaan alueella

Israelin armeijan lentokoneet pommittivat torstaina Etelä-Libanonia vastauksena Hizbollah-sissien aiempaan hyökkäykseen, kertoi Libanonin poliisi.

Libanonilaiset Hizbollah-sissit tulittivat aiemmin tänään Israelin armeijan asemia kiistellyllä Shebaan alueella lähellä Kfar Shouban kaupunkia. Armeija vastasi sissien kranaatti- ja ohjustulitukseen.

Kyseessä oli ensimmäinen yhteenotto Israelin ja Libanonin rajalla sijaitsevalla Shebaan alueella huhtikuun jälkeen. Tuolloin Hizbollah teki useita hyökkäyksiä Israelin joukkoja vastaan niiden miehittäessä Länsirannan palestiinalaisalueita.

Israel valloitti Shebaan alueen vuoden 1967 sodassa samaan aikaan kun se miehitti Syyrialle kuuluneet Golanin kukkulat. Libanon vaatii aluetta itselleen, ja on saanut vaatimukselleen tukea Syyrialta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.