Mainos

Israelin hallitus siunasi Jerusalemin laajentumisen

Israelin hallitus on hyväksynyt pääministeri Benjamin Netanyahun suunnitelman laajentaa Jerusalemin kunnan rajoja. Yhdysvallat ja palestiinalaiset ovat arvostelleet suunnitelmaa voimakkaasti.

Jerusalemin kunnan hallintoa laajennetaan Länsirannalle. Israelin viranomaisten mukaan hankkeen pääasiallinen tarkoitus on laajentaa kaupungin veropohjaa. Samalla kuitenkin lisätään kaupungin juutalaista asuinaluetta, kun Jerusalemiin liitetään useita asuinalueita kaupungin länsipuolelta "Suur-Jerusalemiksi", jonka juutalaisväestö kasvaa 30 000 hengellä.

Palestiinalaiset ovat tuominneet hankkeen yrityksenä muuttaa Jerusalemin maantiedettä ja väestörakennetta ennen palestiinalaisten ja Israelin neuvotteluja kaupungin tulevasta asemasta. Jerusalemin kohtalo on yksi Lähi-idän vaikeimmista kysymyksistä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on kutsunut hanketta "provokatiiviseksi askeleeksi" aikana, jolloin neuvottelut Lähi-idän rauhanhankkeen käynnistämiseksi uudelleen ovat haavoittuvassa vaiheessa.

Israel valtasi ja liitti arabien Itä-Jerusalemin alueisiinsa 1967. Israel pitää Itä-Jerusalemia osana ikuista pääkaupunkiaan. Palestiinalaiset puolestaan haluavat tehdä Itä-Jerusalemista tulevan valtionsa pääkaupungin.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.