Iso muutos tulossa: Näin varmistat, että mökkitelevisiosi toimii jatkossakin

Näin tarkistat, toimiiko mökkitelevisiosi ison jakelumuutoksen jälkeen 2:04
Näin tarkistat, toimiiko mökkitelevisiosi vielä ensi kesänä ison televisiojakelumuutoksen jälkeen. Entä mitä tehdä, jos television kuva pätkii?

Vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään siirtymäajan jälkeen ainoastaan teräväpiirtolaadulla. Kesän aikana kannattaakin tarkastaa oman television ajantasaisuus myös mökillä.

Suomen televisiojakelu kokee merkittävän muutoksen keväällä 2025, kun perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät.

Suomessa käynnissä oleva HD-siirtymä tarkoittaa, että vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla, Digita Oy muistuttaa tiedotteessaan.

SD-lähetykset päättyvät aluksi Ylellä kevään 2025 aikana ja kesällä 2025 myös muilla Suomen tv-kanavilla. Vaikka muutokseen on vielä aikaa, kannattaa tänä kesänä tarkastaa kesämökillä tai vapaa-ajan asunnolla oman vastaanottimen ajantasaisuus. Näin ehtii ajoissa varautua mahdolliseen uuden television hankintaan.

Mitä pitää tarkastaa?

Jos mökillä pystyy katsomaan Ylen, MTV3:n sekä Nelosen HD-lähetyksiä, on vastaanotin HD-kelpoinen. Jos mökillä on käytössä nykyaikainen toimiva UHF-antenni kattaen kanavat 21–48, eikä tv-vastaanotossa ole ollut ongelmia, ei Digitan mukaan ole todennäköisesti tarvetta vaihtaa myöskään antennia. Joskus saatetaan tarvita lisäksi mastovahvistin.

Jos HD-kanavat eivät nykyisestä vastaanottimesta näy ja antennijärjestelmä on ajantasainen, tulee Digitan mukaan todennäköisesti hankkia uusi HD-kykyinen televisio. Tässä tapauksessa kannattaa varmistaa, että vastaanottimessa on DVB-T2-viritin, joka useimmista Suomessa myytävistä uusista televisioista löytyykin.

Lähde: Digita Oy

Lue myös:

    Uusimmat