Tulivuoresta pursuaa laavaa Islannissa – kaasut terveysriski Reykjavikin lähialueella

Tulivuori purkautui Islannissa 0:18
Edellinen suuri tulivuori purkautui lounais-Islannissa tapahtui vuonna 2021. Video: Reuters

Tutkija: Ei vaikutuksia Suomeen asti tai kansainväliseen lentoliikenteeseen.

Islannissa purkautuvasta tulivuoresta pursusi laavaa tiistaina toista päivää pääkaupunki Reykjavikin lähellä, kertoi uutistoimisto TT. Purkaus on käynnissä Litli-Hrutur-tulivuoressa, joka sijaitsee noin kolmekymmentä kilometriä Reykjavikista lounaaseen.

Islannin viranomaiset ovat pyytäneet ihmisiä pitämään turvaetäisyyttä purkausalueeseen. Purkauksesta leviävien kaasujen vuoksi Reykjanesin niemimaan ja pääkaupunkiseudun asukkaita kehotettiin sulkemaan ikkunat ja tuuletusaukot, kertoi Islannin yleisradioyhtiö RUV.

Tulivuoren ympärille on julistettu laaja vaaravyöhyke, koska on mahdollista, että maa halkeilee useissa paikoissa tai että laava tai savu leviää nopeasti eri suuntiin. Tästä huolimatta monet ovat kerääntyneet katsomaan purkausta, uutisoivat islantilaiset tiedotusvälineet tiistaina.

"Rauhallinen laavapurkaus ei synnytä tuhkaa"

Islannin tulivuorenpurkauksia tutkinut geologi Paavo Nikkola kertoi STT:lle, että Reykjanesin meneillään oleva purkaus ei aiheuta vaikutuksia Suomeen asti. Se ei Nikkolan mukaan vaikuta myöskään kansainväliseen lentoliikenteeseen, kuten jotkut Islannin aiemmat purkaukset ovat tehneet.

– Tuollaisia vaikutuksia ei nyt synny, koska tulivuorenpurkaus ei ole räjähdysmäinen. Litli-Hruturista purkautuvaa laavaa voi kuvailla hyvin soljuvaksi. Kyseessä on rauhallinen laavapurkaus, Geologian tutkimuskeskuksen tutkija sanoo.

Hänen mukaansa purkauksessa ei synny tuhkaa eli vulkaanista kivipölyä, joka leviäisi ilmakehään.

– Terveysongelman muodostavat syntyvät kaasut, lähinnä rikkiyhdisteet ja häkä. Ne ovat vaikutuksiltaan hyvin paikallisia, joskin tuulen suunta vaikuttaa jonkin verran niiden leviämiseen.

Nikkolan arvion mukaan Reykjavikissa asti annettiin suositus sulkea ikkunat, koska purkauksen kaasujen koostumuksesta ja määristä ei ole ollut heti täyttä varmuutta.

– Tämä oli Reykjavikissa varmuuden vuoksi tehty varotoimi.

800 vuoden lepotila on ohi

Käynnissä oleva tulivuorenpurkaus ei ole läheskään yhtä suuri kuin Holuhraunin (2014) tai Skaftareldan (1783) valtavat purkaukset Islannissa. Tämä on kuitenkin suurin Reykjanesin niemimaalla havaittu purkaus, sanoi Islannin yliopiston geofysiikan professori Magnus Tumi Gudmundsson sanomalehti Morgunbladidille.

– Meneillään ei ole iso purkaus eikä katastrofi, mutta meidän on kohdeltava sitä kunnioittavasti, Gudmundsson linjasi.

Purkaukseen on liittynyt maanjäristyksiä Fagradalsfjäll-tulivuoren alla.

Tämä on Islannin lounaisosassa sijaitsevan Litli-Hruturin kolmas purkaus kahteen vuoteen. Maaliskuussa 2021 koettu purkaus kesti kuusi kuukautta. Viime elokuussa alkanut purkaus puolestaan kesti kolme viikkoa. Nuo purkaukset houkuttelivat seudulle satojatuhansia kävijöitä.

Sitä ennen Reykjanesin vulkaaninen järjestelmä oli lepotilassa noin 800 vuotta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 12.59.

Lue myös:

    Uusimmat