Isille ajetaan pidempää vapaata

Vanhempainvapaajärjestelmää aiotaan uudistaa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan nykyinen järjestelmä ei toimi, ja ministeriö asetti reilu vuosi sitten työryhmän pohtimaan uudistusta.

Uudistusta kaivataan, jotta isät jäisivät useammin ja nykyistä pidemmäksi ajaksi kotiin. Nykyisin 18 päivän pituisen isyysloman käyttää jo suurin osa isistä, mutta pidempää, vanhempainvapaan loppupuolella tarjottavaa isäkuukautta hyödyntää vain reilu 10 prosenttia.

Uudistuksella on tarkoitus myös parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla, kun lapsen saaminen ei enää verottaisi ainoastaan naisen työssäoloaikaa. Kustannusten toivotaan tällöin myös jakautuvan tasaisemmin miesvaltaisille aloille.

"Itseluottamus kasvoi lapsen kanssa"

Julkisuudessa on usein väläytelty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ehdottamaa 6+6+6 -mallia. Siinä kuusi kuukautta kuuluisi äidille, kuusi isälle ja kuusi olisi jaettavissa isän ja äidin kesken. Ehdotus on saanut kannatusta eri järjestöiltä, puolueilta ja kansalaisilta. Työryhmä ei kuitenkaan pidä mallia hyvänä ratkaisuna - ainakaan heti alkuun.

– Monet pitävät sitä hyvänä pitkän aikavälin tavoitteena, mutta sen kustannukset ovat melko suuret. Ei ole kovin todennäköistä, että sitä mallia ehdotettaisiin lyhyen aikavälin mallina, sanoo vanhempainvapaajärjestelmän uudistamista pohtineen työryhmän puheenjohtaja ja lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Nykyisin vain harva isä jää isyyslomaa pidemmäksi ajaksi kotiin. Yksi näistä harvoista on Keravalla asuva Antti Haataja, joka jäi nyt jo 2-vuotiaan Ilona-tyttärensä kanssa aikoinaan puoleksi vuodeksi kotiin. Isäkuukausi innosti häntä niin paljon, että hän vietti viisi kuukautta isäkuukauden jälkeen hoitovapaalla - ja suosittelee vähintään isäkuukautta kaikille, joilla siihen mahdollisuus on.

– Siinä kasvoi oma itseluottamus, ja huomasin, että pärjään itse arjessa lapsen kanssa. Parasta oli touhuta rauhassa ja elää rauhallista arkea, Haataja kertoo.

Hänen toinen lapsensa on nyt parin kuukauden ikäinen. Suunnitelmissa on jäädä myös uuden tulokkaan kanssa kotiin ainakin pariksi kuukaudeksi.

Suomi jäljessä pohjoismaita, edellä Iso-Britanniaa

Muihin pohjoismaihin verrattuna Suomen vanhempainvapaajärjestelmä laahaa jäljessä. Esimerkiksi Ruotsissa isälle on kaksi korvamerkittyä vapaakuukautta. Islannissa puolestaan on käytössä jo mainittu 6+6+6 -järjestelmä. Toisaalta esimerkiksi Iso-Britanniaan verrattuna Suomi on vanhempainvapaan edelläkävijä.

Työryhmän on jätettävä ehdotuksensa helmikuun loppuun mennessä. Ryhmä on toiveikas, että muutoksia saataisiin tehtyä jo seuraavalla vaalikaudella.

– Nyt on isot paineet vähentää valtion menoja, ja tämä vapaiden pidentäminen lisäisi niitä jonkin verran. Nyt onkin kyse politiikan priorisoinnista - halutaanko tuke perheitä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa, Aula sanoo.

Monta palasta on kuitenkin vielä mietittävänä: miten yksinhuoltajaperheissä vapaat annetaan käyttöön, onko monikkoperheillä pidemmät vapaat ja miten rahoitus järjestetään.

Katso Marjaana Toivakaisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat