Mainos

Isät halutaan neuvola-asiakkaiksi

Neuvolapalveluita pitäisi tutkimusprofessori Rimpelän mukaan kehittää koko perheen hyvinvointia ajatellen. Rimpelä korostaa, että lapsiperheiden tehokas tukeminen vaatii myös lisää työvoimaa.

Isä tulisi kutsua jo ensimmäiselle neuvolakäynnille ja kirjata äidin rinnalla neuvolan asiakkaaksi, suosittelee tutkimusprofessori Matti Rimpelä Stakesista. Hänen mukaansa lastenneuvoloista tulisi kehittää hyvinvointineuvoloita, joissa huomioidaan sekä lapset että vanhemmat.

Mallikkaasti toimivassa hyvinvointineuvolassa terveydenhoitajan rinnalla työskentelee perhetyöntekijä, joka tekee myös kotikäyntejä. Tarjolla on myös vanhempien vertaisryhmiä.

Stakesin mallin mukaan isälle ja äidille tehdään jo ensimmäisillä neuvolakäynneillä hyvinvointiarviointi, jossa sekä selvitetään fyysistä terveyttä että keskustellaan parisuhteesta ja tulevasta vanhemmuudesta.

Rimpelä korostaa, että lapsiperheiden tehokkaaseen tukemiseen tarvitaan välttämättä myös lisää henkilökuntaa. Uusi toimintamalli vähentäisi hänen mukaansa jo 5-8 vuodessa niitä kustannuksia, jotka aiheutuvat lapsiperheiden ongelmien ja häiriöiden hoitamisesta.

Joillakin paikkakunnilla neuvolatyötä on jo kehitettykin koko perheen hyvinvointineuvolan suuntaan. Hyvinvointineuvolamalli oli esillä Stakesin järjestämässä seminaarissa perjantaina Tampereella.

Tampereen Linnainmaan neuvola on jo vuodesta 2003 toiminut hyvinvointineuvolana. Seminaarissa esiteltiin myös sitä, miten hyvinvointineuvolaa on ryhdytty toteuttamaan Hyvinkäällä ja Raumalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.