IS: Suomalaisnaisen karppaus päättyi sydänkohtaukseen

Ilta-Sanomat kertoo oululaisesta Katri Hurusta, joka joutui luopumaan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta sydänkohtauksen vuoksi.

Ilta-Sanomien mukaan 44-vuotias Katri Huru heräsi eräänä tammikuun yönä yhtäkkiä kovaan kipuun hartioissa ja käsivarressa. Kun särkylääke ei tehonnut ja oireet kasvoivat hengenahdistukseksi ja oksenteluksi, Huru ymmärsi, että jotain oli nyt pahasti vialla. Lähihoitajaksi kouluttautunut nainen mittasi nopeasti verenpaineensa ja totesi, että nyt on tilattava ambulanssi. Sairaalassa selvisi karu totuus: Hurun kolesteroliarvot olivat pilvissä ja korkeiden arvojen takana saattoi olla syyskuussa alkanut karppaus. Lopulta Hurulla todettiin sepelvaltimotauti ja lääkärit kehottivat naisen lopettamaan karppauksen välittömästi.

– Ei ole täysin varmaa, että sydänkohtaus aiheutui karppauksesta, mutta uskon, että sillä oli jotain tekemistä asian kanssa. Harmittaa, että en tajunnut mittauttaa kolesteroliarvoja ennen karppauksen aloittamista, Huru toteaa Ilta-Sanomille.

Huru myöntää käyttäneensä ruokavaliossaan aivan liikaa kerma- ja voituotteita. Ruokavaliosta puuttuivat vähähiilihydraattiseen dieettiin kuuluvat hyvät rasvat. Kaikesta huolimatta Huru onnistui pudottamaan painostaan yli 10 kiloa, vaikkakin kohtalokkain seurauksin.

Hyvät ja huonot rasvat sekoitetaan

Ilta-Sanomien haastattelema Oulun yliopiston kirurgian professori Tatu Juvonen on huolissaan vääränlaisesta karppausruokavaliosta. Juvosen mukaan karppauksessa kielletään niin moni tieteellinen tosiasia, että se alkaa muistuttaa jo uskontoa.

– On valitettavaa, että väestölle luodaan mielikuva, että kovat rasvat ovat turvallisia. Uskonasiat ovat uskonasioita, Juvonen toteaa Ilta-Sanomille.

Lähde: Ilta-Sanomat

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja