Mainos

Iranin ulkoministeri penäsi taas Yhdysvaltoja pitämään kiinni ydinsovusta: "Valta Washingtonissa vaihtui vaaleilla, eikä vallankaappauksella, joten sopimuksen pitäisi päteä edelleen"

Iranin ulkoministerin Mohammed Javad Zarifin mukaan Suomen tai minkään muunkaan maan toimiminen välittäjänä Iranin ydinsopimuksessa ei ole mahdollista ennen kuin Yhdysvallat alkaa noudattaa sopimusta, jota oli itse mukana luomassa.

– Sopimus on täydellinen, koska kukaan osapuolista ei pitänyt siitä. Sopimus, jota jotkut rakastavat, ei olisi hyvä, koska silloin toisen osapuolen pitäisi vihata sitä, sanoi kollegansa Pekka Haaviston (vihr.) Helsingissä tavannut Zarif.

– Käsittääkseni valta Washingtonissa vaihtui vaaleilla, ei vallankaappauksella. Siksi edellisen hallinnon tekemien sopimusten pitäisi sitoa myös uutta hallintoa, hän jatkoi.

Hormuzinsalmen kriisistä Zarif tyytyi huomauttamaan, että Iranilla on eniten rantaviivaa Persianlahdella.

– Siksi Iran on avainasemassa Hormuzinsalmen turvallisuuden suhteen. Ja totta kai salmi ja sen turvallisuus on tärkeä myös meille, Zarif sanoi.

Ulkoministeriltä udeltiin myös, mihin iranilainen Grace 1 -alus suuntaa nyt, kun se päästettiin jatkamaan matkaansa Gibraltarilta.

Zarif tyytyi toistamaan Iranin pitävän koko tankkerin pysäyttämistä laittomana, koska EU:n pakotteet eivät koske Irania. Hän jatkoi myös, ettei voi kertoa mihin tankkeri lopulta öljylastinsa vie "koska Yhdysvalat alkaisi heti uhkailla lastin vastaanottajaa".

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja