Mainos

Iran ja USA suomivat toisiaan ydinkiistassa

Yhdysvallat on vakuuttunut Iranin ydinaseaikeista, vaikka Iran on toistuvasti vakuuttanut ydinohjelmansa olevan rauhanomainen.

Yhdysvallat ja Iran ovat suomineet tänään toisiaan ydinkiistassa, jonka jatkokäsittely on YK:n turvallisuusneuvoston käsissä.

Turvallisuusneuvostolla on valta päättää Iranin-vastaista pakotteista, joiden langettamista vierastavat pysyvistä jäsenistä Venäjä ja Kiina. Pysyvillä jäsenillä on veto-oikeus, jolla ne voivat kaataa päätösesitykset.

- (Länsi) ei voi tehdä yhtään mitään Irania vastaan, presidentti Mahmud Ahmadinejad sanoi.

Iranin uskonoppineiden neuvosto varoitti vastapuolen joutuvan maksamaan "korkean hinnan", jos jännitys kiristyy entisestään. Ajatollah Ali Khamenein mukaan iranilaiset puolustavat "teräksisesti" ydinohjelmaansa, jonka maa vakuuttaa olevan rauhanomainen.

Yhdysvalloissa ulkoministeri Condoleezza Rice luonnehti kongressin kuulemisessa Irania "terrorismin keskuspankkiiriksi", joka tukee terroristeja Irakissa, palestiinalaisalueilla ja Libanonissa.

Ricen mukaan Yhdysvallat on vakuuttunut Iranin ilmeisistä ydinaseaikeista, ja Washington on pitkään vaatinut kiistan käsittelyä YK:ssa. Ricen mielestä ydinaseistettu Iran olisi monisatakertainen uhka Yhdysvaltain eduille verrattuna nykytilanteeseen.

- Edessämme ei saata olla suurempaa haastetta miltään muulta valtiolta kuin Iranilta, jonka politiikka tähtää sellaisen Lähi-idän kehittämiseen, joka on 180 astetta erilainen kuin se Lähi-itä, jonka toivoisimme kehittyvän, hän sanoi.

Hän vakuutti kuitenkin puolustusministeri Donald Rumsfeldin tavoin Washingtonin pyrkivän kiistassa diplomaattiseen ratkaisuun. Yhdysvaltoja kansainvälisessä atomienergiajärjestössä IAEA:ssa edustavan Gregory Schulten mielestä diplomaattisia keinoja ei ole käytetty vielä loppuun.

IAEA:ssa työskentelevän eurooppalaisdiplomaatin näkemys oli synkempi.

- Tavoitteena on synnyttää kriisi, hän sanoi nimettömänä uutistoimisto AFP:lle.

IAEA sai eilen valmiiksi Iranin ydinohjelmaa käsittelevän raportin. Turvallisuusneuvostossa asia on esillä ensi viikolla.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.