Irakissa toiminut upseeri nimitteli naispuolista alaistaan "kapakkahuoraksi" – sai sakkoja

Irakissa toimineiden kriisinhallintajoukkojen henkilöstöpäällikkönä työskennellyt upseeri tuomittiin tiistaina sakkoihin palvelusrikoksesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Mies oli muun muassa nimitellyt naispuolisia alaisia.

Tapahtumat ajoittuvat vuoteen 2019.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan upseeri nimitteli halventavasti kolmea kriisinhallintaoperaatiossa palvellutta naista ja puhui yleisestikin naisista halveksivasti.

Upseeri käytti muun muassa nimityksiä "vitun kuutti", "pikku missi" ja "kapakkahuora". Upseeri käytti halventavia nimityksiä myös eräästä miespuolisesta upseerista sekä vuoropäälliköstä.

Oikeudessa kuultujen todistajien mukaan upseeri kuitenkin esiintyi asiallisesti esimiesten läsnäollessa.

Käräjäoikeus langetti kapteeni Sami Kristian Kahilakoskelle 35 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan on 1 155 euroa. STT ja MTV Uutiset kertoo tuomitun nimen, koska kyseessä on virkarikos ja tuomittu on ollut erityisessä valta-asemassa suhteessa henkilöstöön kriisialueella. 

Korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yli 11 000 euroa

Kahilakosken, 46, väitettiin myös pohtineen ääneen, kuka voisi olla seuraava henkilö, jolle voitaisiin "antaa sulkaa" tai "heittää yli laidan" eli kenen palvelus voitaisiin ennenaikaisesti lopettaa. Oikeuden mukaan siitä ei kuitenkaan ollut riittävää näyttöä.

Virkasalaisuuden rikkominen tapahtui käräjäoikeuden mukaan Suomessa Säkylän varuskunnassa, kun Kahilakoski kertoi nimittelemänsä naisen terveydentilasta kahdelle henkilölle, joista kumpikaan ei ollut naisen esimies.

Sakkojen lisäksi oikeus määräsi Kahilakosken maksamaan korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 11 000 euroa.

Auringonotto alasti toi sakkoja sotilaslakimiehelle

Käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin myös kriisinhallintaoperaatiossa sotilaslakimiehenä toimineen miehen.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi palvelusrikokseen ottamalla alasti aurinkoa alueella, joka oli sekä operaatiossa toimivien miesten että naisten käytössä.

Oikeus langetti lakimiehelle 15 päiväsakkoa, joka hänen tuloillaan on 810 euroa.  

Katso myös: Irakin pääministeri yritettiin murhata viime kuussa – tällaiset tuhot lennokki-isku jätti hänet asuntoonsa:

Irakin pääministeri yritettiin murhata – tällaiset tuhot lennokki-isku jätti hänen asuntoonsa 1:09

Lue myös:

    Uusimmat