Mainos

Irakin uuden hallituksen muodostajaksi Maliki

Uuden hallituksen toivotaan estävän maan luisumisen sisällissotaan.

Irak on saamassa uuden pääministerin. Tänään toiselle virkakaudelle valittu presidentti Jalal Talabani on pyytänyt shiialiittoutuman ehdokasta Jawad al-Malikia maan uuden hallituksen muodostajaksi.

Malikin toivotaan nyt tekevän sellainen hallituskoostumus, joka pystyisi estämään maan luisumisen sisällissotaan. Malikilla on kuukausi aikaa muodostaa uusi hallitus.

Maliki ilmoitti heti tavoitteekseen eri ryhmien aseistautuneiden joukkioiden liittämisen Irakin armeijaan. Tämä on vastoin Yhdysvaltojen kantaa, jonka mukaan joukot olisi riisuttava aseista.

Shiiojen ja sunnien keskinäinen verenvuodatus on kiihtynyt helmikuusta lähtien, ja eräiden irakilaispoliitikkojen mukaan maassa on jo tosiasiassa alkanut sisällissota.

Parlamenttivaalit olivat Irakissa joulukuussa, mutta vasta neljä kuukautta myöhemmin shiiojen, sunnien ja kurdien kesken saatiin aikaan riittävä sopu uuden hallituksen kokoamiseksi. Parlamentti oli tänään koolla vasta toista kertaa, koska pääministerin nimeämisestä ei oltu päästy sopuun.

Väkivaltaisuudet jatkuvat Irakissa

Shiialiittoutuma, parlamentin suurin ryhmä, nimesi eilen uudeksi ehdokkaakseen Malikin, jonka taakse saatiin myös sunnit ja kurdit.

Parlamentti valitsi Talabanin, kurdin, toiseksi virkakaudeksi presidentin virkaan. Parlamentin puhemieheksi valittiin puolestaan Mahmud al-Mashhadani, sunni.

Mikäli Maliki onnistuu kokoamaan kansallisen yhtenäisyyden hallituksen, ovat hänen vaikeutensa kuitenkin vasta alkamassa. Yhdysvaltojen johtaman liittoutuman hyökkäyksestä Irakiin on kulunut jo kolme vuotta, mutta pommi-iskuista, sieppauksista ja rehottavasta rikollisuudesta ei näy tulevan loppua.

Tänään poliisi ilmoitti Bagdadista löytyneen jälleen toistakymmentä kuollutta eri puolilta kaupunkia. Sunnijohtajat ovat syyttäneet shiiojen johtamaa Irakin sisäministeriötä kuolemanpartioiden organisoimisesta sunneja vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.