Mainos

Irakin sotaa protestoitu

Yhdysvaltain presidentti George Bush puolusti radiopuheessaan päätöstään hyökätä Irakiin.

Irakin sotaa on tänään protestoitu ympäri Eurooppaa, kun sodan alkamisesta on kulunut kaksi vuotta.

Lontoossa mielenosoittajat kokoontuivat Hyde Parkiin, josta he marssivat keskustan läpi Trafalgarin aukiolle. Poliisin arvion mukaan paikalla oli 45000 osanottajaa.

Roomassa Italian joukkojen vetämistä Irakista vaatineet mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen marssijoiden pyrittyä kohti pääministeri Silvio Berlusconin virka-asuntoa. Arviot mielenosoittajien määrästä vaihtelivat 10 000:sta 100 000:een.

Turkissa tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Ankarassa, Istanbulissa ja Adanassa. Mielenosoittajat marssivat myös muun muassa Varsovassa, Ateenassa ja Oslossa sekä useissa Espanjan ja Tanskan kaupungeissa.

Helsingissä noin 400 mielenosoittajaa kokoontui ensin rautatieasemalle ja marssi sitten kulkueessa Yhdysvaltojen suurlähetystön liepeille Kaivopuistoon.

Sodan vastaisia marsseja järjestettiin myös eri puolilla Ruotsia. Suurin mielenosoitus kokosi satoja ihmisiä Tukholman keskustaan Sergelin torille, joka oli 1960-luvulla Vietnamin sotaa vastustavien mielenosoittajien kokoontumispaikka.

Yhdysvalloissa muisteltu kuolleita sotilaita

Yhdysvalloissa on muisteltu Irakissa kuolleita amerikkalaissotilaita. Maata kiertää parhaillaan näyttely, jossa on esillä yli 1500 paria armeijan maihinnousukenkiä.

Eyes Wide Open -näyttely pyrkii muistuttamaan, että jokaista kenkäparia kohden on sodassa menehtynyt yksi amerikkalaissotilas.

Bush puolusti hyökkäystä Irakiin

Yhdysvaltain presidentti George Bush puolusti viikottaisessa radiopuheessaan päätöstään hyökätä Irakiin. Vaikka sota edelleen jakaa vahvasti mielipiteitä, Bush sanoi sen tehneen Amerikasta turvallisemman paikan elää ja panneen alulle muutoksia koko Lähi-idässä.

Hän sanoi antaneensa määräyksen hyökätä Irakiin, koska halusi riisua aseista Saddam Husseinin raakalaismaisen hallinnon, vapauttaa irakilaiset ja puolustaa maailmaa vakavaa vaaraa vastaan.

Hyökkäys Irakiin alkoi 20. maaliskuuta 2003.

(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.