Mainos

Intian mellakoissa kuollut satoja

Intian levottomuuksissa on kuollut jo lähes 300 ihmistä. Tänään maan poliisi on ampunut viisi mellakoitsijaa yrittäessään hillitä raivostunutta väkijoukkoa.

Ainakin 50 ihmistä sai tänään surmansa, kun tuhannet hindut ja muslimit ottivat yhteen Ahmedabadin kaupungissa Länsi-Intiassa uskonnollisten väkivaltaisuuksien riehuessa jo kolmatta päivää.

Keskiviikkona alkaneissa väkivaltaisuuksissa on tähän mennessä kuollut jo lähes 300 ihmistä, kertoi poliisi. Suurin osa kuolleista on muslimeja. Joukossa on myös poliiseja.

Poliisi ilmoitti tänään ampuneensa viisi mellakoitsijaa yrittäessään hillitä raivostunutta väkijoukkoa. Mellakka alkoi Ahmedabadin kaupungissa tänään illansuussa. Poliisi ei heti antanut lisätietoja.

Mellakoita myös muualla Intiassa

Silminnäkijöiden mukaan kahakkaan Ahmedabadissa osallistui yli 2 000 käsiasein, rautaputkin ja puukoin varustautunutta mellakoitsijaa. . Muslimien koteja, heidän omistamiaan kauppoja sekä moskeijoita on poltettu eri puolilla osavaltiota. -Tämä on kauheaa, jopa naiset kantavat aseita, kertoi yksi silminnäkijä.

Ammuskelua kuultiin kaupungin kaduilla, ja silminnäkijöiden mukaan poliisi avasi tulen mellakoitsijoita vastaan. Sairaalalähteiden mukaan noin 75 ihmistä on haavoittunut mellakoissa.

Mellakoita on ollut myös muun muassa läheisessä Godhran kaupungissa, ja lievempiä levottomuuksia esiintyi tänään myös muualla Intiassa. Kaikkiaan 1 200 ihmistä on pidätetty Gujaratin osavaltiossa.

Intian armeijan sotilaat ryhtyivät tänään valvomaan järjestystä Ahmedabadin kaduilla. Heitä on määrä sijoittaa myös Barodan, Godhran ja Rajkotin kaupunkeihin Gujaratin osavaltioon rauhoittamaan kiivaina käyviä tunteita. 30 kaupunkiin on myös julistettu ulkonaliikkumiskielto. Armeijan saapuminen rauhoitti tilannetta monin paikoin iltaan mennessä.

Muslimit pakenevat

Väkivaltaisuudet alkoivat keskiviikkona, kun ryhmä muslimeja sytytti hinduja kuljettaneen junan tuleen ja 58 matkustajaa sai surmansa. Teosta kiivastuneet hindut ryhtyivät kostoksi mellakoimaan. Monet muslimit ovat pakenemassa muun muassa Vadodaran kaupungista.

Hindujen äärijärjestö VHP kuitenkin tarjoutui tänään yllättäen lykkäämään suunnitelmaa kiistan taustalla olevan temppelin rakentamisesta vuonna 1992 tuhotun moskeijan raunioille Ayodhyan kaupungissa. Paikka on pyhä molemmille uskontokunnille.

Hindujen äärijärjestön VHP:n julistama yleislakko lamautti tänään Intian kaupallisena keskuksena tunnetun Bombayn kaupungin Maharashtran naapuriosavaltiossa. Mielenosoittajat kivittivät busseja ja saartoivat junaraiteita. 13-miljoonaisen suurkaupungin kadut olivat lähes autioita, kun asukkaat pysyttelivät väkivaltaisuuksien pelossa kotona. Monet kaupat ja ravintolat olivat suljettuina.

Turvallisuusjoukot asetettiin tänään hälytysvalmiuteen lakon mahdollisesti aiheuttamien levottomuuksien vuoksi. Mm. pääkaupungin Delhin 70 000 poliisia olivat valmiustilassa.

(MTV3-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja