Mainos

Intia: Tilanne Pakistanin rajalla vakava

Intian armeijan komentajan mukaan Intia on valmis sotaan, mikäli Pakistan hyökkää.

Intian armeijan komentaja on tänään kuvannut tilannetta Pakistanin rajalla "vakavaksi". Kenraali S. Padmanabhanin mukaan Intia on tarvittaessa valmis sotaan Pakistanin kanssa. Intialaisista hallituslähteistä tähdennettiin kuitenkin, että Intian joukot raja-alueella on ryhmitetty puolustukseen.

Kenraali Padmanabhan huomautti, että tilanne ei ole normaali, kun kaksi maata siirtää joukkojaan rajalle. -Sitä voi hyvällä syyllä kuvata vakavaksi, komentaja sanoi toimittajille. Kenraali puhui "rajoitetun konventionaalisen sodan" mahdollisuudesta. Hänen mukaansa Intian armeija on täysin valmis tällaiseen sotaan, mutta se on myös valmis ydiniskuun, jos Pakistan ensin käyttää ydinaseita. Komentaja varoitti samalla, että ydinsota olisi katastrofi koko Etelä-Aasian alueelle.

Intia ja Pakistan ovat marssittaneet maiden väliselle rajalle satojatuhansia sotilaita. Välikohtaukset rajalla jatkuivat myös tänään, kun maiden armeijat tulittivat toisiaan Kashmirissa. Intialaisten turvallisuusjoukkojen kerrottiin lisäksi surmanneen 14 muslimimilitanttia Kashmirin alueella sattuneissa yhteenotoissa.

Musharrafin puhe huomenna

Intian ulkoministeri Jaswant Singh sanoi tänään, että Intia odottaa Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin selvästi tuomitsevan "rajat ylittävän terrorismin" tulevassa linjapuheessaan. Musharrafin pitäisi myös ilmoittaa konkreettisista toimista tällaisen terrorismin kitkemiseksi, Singh vaati.

Pakistanin hallituksen edustaja kertoi tänään uutistoimisto AFP:lle, että Musharraf pitää tärkeäksi luonnehditun puheensa huomisiltana. Musharrafin odotetaan kertovan suunnitelmistaan taltuttaa ääri-islamilaiset ryhmät, joita Intia on syyttänyt joulukuisesta hyökkäyksestä maan parlamenttiin.

Musharrafilla on tarkkailijoiden mukaan vaikea tehtävä, kun hän yrittää ilmoittaa toimista, jotka riittäisivät Intialle ja muulle ulkomaailmalle, mutta samalla säilyttäisi tukensa kotimaassa.

Myös Intian armeijan komentaja S. Padmanabhan vaati Pakistanilta lisää toimia muslimisissien suitsemiseksi. Hänen mukaansa tässä on vielä paljon tehtävää. Kenraali sanoi samalla, että Intialla on keinot iskeä muslimisissien harjoitusleireihin Pakistanissa.

Intian mukaan sissejä koulutetaan Pakistanissa taistelemaan Intian hallintoa vastaan Kashmirissa. Intia syyttää Pakistania Kashmirin muslimiseparatistien tukemisesta ja rahoittamisesta. Pakistan kiistää syytökset sanoen, että se on tarjonnut "vapaustaistelijoille" ainoastaan moraalista tukea.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja