Mainos

Intia teki kokeen keskimatkan ohjuksella

Intia testasi uutta ballistista Agni-ohjustaan menestyksekkäästi tänään, kertoi Intian tiedotuksesta vastaava ministeri Pramod Mahajan.

Intia kertoi myös tiedottaneensa vanhalle kilpakumppanilleen Pakistanille ohjuskokeesta vuorokautta aiemmin Lahoren sopimuksen mukaisesti. Pakistan saattaa kuitenkin vastata Intian ohjuskokeeseen, sanoi Pakistanin ulkoministeri Sartaj Aziz. Tosin Aziz painotti, että Pakistan ei tahdo ryhtyä kilpavarusteluun Intian kanssa.

Yhdysvallat puolestaan pahoitteli tapahtunutta, koska Intia on sanonut välttävänsä kilpavarustelua naapureidensa kanssa. Agni-ohjuksen kehittyneempi versio koelaukaistiin tänään aamulla Itä-Intiassa. Ohjuksen arvioitu kantomatka on noin 2200 kilometriä. Agnia testattiin viimeksi helmikuussa 1994 ja asiantuntijoiden mukaan ohjus voidaan varustaa myös ydinkärjellä. Tulen jumalan mukaan nimetty Agni voidaankin nähdään pelotteena Intian pohjoiselle naapurille ja ydinasevallalle Kiinalle.

Intia ja Pakistan tekivät viime vuoden toukokuussa useita ydinkokeita. Helmikuussa Intian ja Pakistanin pääministerit sopivat ryhtyvänsä heti toimiin vähentääkseen ydinselkkauksen riskiä alueella. Intian ja Pakistanin suhteita on kiristänyt jo 50 vuotta jatkunut kiista Kashmirin alueesta.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.