Intia pyrkii yhä YK:n turvallisuusneuvostoon

Intia perustelee vaatimustaan turvallisuusneuvoston pysyvästä jäsenyydestä vahvalla talouskasvulla ja roolillaan yhtenä maailman suurimmista demokratioista.

Intia toivoo yhä pysyvää paikkaa YK:n turvallisuusneuvostosta. Intian kannasta kertoi ulkoministeri Natwar Singh keskustellessaan YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa Delhissä. Annan on parhaillaan nelipäiväisellä vierailulla Intiassa.

Annan ilmoitti jo maanantaina Intiaan saapuessaan, että hän haluaa keskustella Intian johtajien kanssa maailmanjärjestön uudistuksista. Turvallisuusneuvoston kokoonpanon laajentaminen on keskeisin Annanin ajamista uudistuksista.

Intian mukaan sen yli miljardin suuruinen väestö, maan rooli maailman suurimpana demokratiana ja vahva talouskasvu oikeuttavat pysyvään paikkaan turvaneuvostossa. Nykyinen turvaneuvoston kokoonpano edustaa Intian mielestä "vuoden 1945, ei vuoden 2005 tilannetta".

Turvallisuusneuvostoon haluaisivat myös Brasilia, Saksa ja Japani. Siihen kuuluvat nykyisin Yhdysvallat, Britannia, Kiina, Ranska ja Venäjä.

(MTV3-AFP-STT)

Lue myös:

    Uusimmat