Milloin influenssarokotus kannattaa ottaa, ja kuka saa koronarokotteen? THL:n Nohynek vastaa

Miltä näyttää tuleva influenssakausi? THL:n johtava asiantuntija vastaa 6:53
Katso myös haastattelu syyskuulta: Miltä näyttää tuleva influenssakausi? THL:n johtava asiantuntija vastaa

Influenssaepidemian käynnistymisestä ei ole vielä viitteitä, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Influenssarokotuksia ryhdytään kuitenkin tarjoamaan hyvinvointialueilla laajemmin marraskuusta lähtien.

– Olemme suositelleet, että isompia (rokotus)kampanjoita ei mielellään aloitettaisi lokakuun puolella, koska kaikki rokotteet eivät ole välttämättä tulleet vielä silloin. Ettei jouduttaisi tilanteeseen, jossa joudutaan myymään "ei oota", kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek STT:lle.

– Kunnat ovat kuitenkin voineet antaa influenssarokotteita heti, kun niitä on saapunut lääkejakelustamme hyvinvointialueille, eli se aloittaminen on vähän kuntakohtaista.

Nohynekin mukaan virallisesti seurannan näkökulmasta influenssakauden määritellään kestävän viikosta 40 seuraavan vuoden viikkoon 20.

– Silloin se useimmiten nostaa päätään pohjoisella pallonpuoliskolla, mutta tällä hetkellä on hyvin rauhallista. Useimmiten huippu saavutetaan vasta vuodenvaihteen jälkeen tammi-helmikuussa. Tässäkin on kausivaihtelua, joskus huippu on tullut jopa vähän ennen joulua ja joskus joulun ja uudenvuoden aikaan.

"Huonona vuotena hävitetty 300 000 rokotetta"

Nohynekin mukaan influenssarokotussuositus on pysynyt muutoin entisellään, mutta maksuttoman rokotteen saajiin on lisätty tällä kaudella turkistarhoilla eläinten kanssa työskentelevät sekä muut ihmiset, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssa. Rokotussuositus liittyy turkistarhoilla levinneeseen lintuinfluenssaepidemiaan. Muita suosituksen piirissä olevia ovat muun muassa 65 vuotta täyttäneet ja lääketieteelliset riskiryhmät.

Ne, joille maksutonta rokotetta ei anneta, voivat pyytää rokotetta varten reseptin terveyskeskuksesta, ostaa rokotteen apteekista ja viedä sen rokotuspaikkaan tai käydä rokottautumassa yksityissektorilla.

Influenssarokotteiden saatavuus on Nohynekin mukaan ollut viime vuosina hyvä ja rokotteita on jäänyt yleensä ylikin.

– Huonoimpina vuosina on jopa yli 300  000 rokotetta jouduttu hävittämään, kun niitä ei ole mennyt. Aika näyttää, miten tällä kaudella tulee olemaan.

Influenssakaudella 2021–2022 rokotteiden ottamisessa oli Nohynekin mukaan pieni hyppäys ylöspäin kaikissa ikäryhmissä, mutta viime kaudella määrä taas laski jonkin verran.

Koronarokotetta ei yksityiselle sektorille

Influenssarokotuksen yhteydessä osa saa myös koronan tehosterokotteen.

Nohynekin mukaan maksuton rokote annetaan ainoastaan määritellyille kohderyhmille. Tehosteannosta suositellaan 65 vuotta täyttäneille, lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville 18 vuotta täyttäneille ja vakavasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

– He ovat suurimmassa koronataudin riskissä ja tarvitsevat tehosteannoksia. Muiden ihmisten osalta uusista rokotteista ei ole odotettavissa oleellista lisähyötyä, Nohynek kertoo.

Nohynekin mukaan yksityiseen terveydenhuoltoon ei ole näillä näkymin tulossa lainkaan koronarokotteita.

– Olen ymmärtänyt, että jotkut valmistajat pyrkivät tuomaan rokotteitaan myös yksityisille markkinoille, mutta en tiedä mikä heidän aikataulunsa on. Valtion kustannuksella rokotteina tulee olemaan Pfizerin Comirnaty ja Novavaxin Nuvaxovid, hän sanoo.

Nohynekin mukaan valtaosa suomalaisista on hyvässä suojassa koronan vakavaa tautimuotoa vastaan aiempien rokotteiden myötä.

– Valtaosa Suomessa asuvista on myös jo kohdannut viruksen, eli on sekä rokotteen että viruksen tuomaa yhteistä suojaa, Nohynek sanoo.

Suomessa koronaa on nyt selvästi aiempaa vähemmän, ja sairaaloissa koronan vaikutus on Nohynekin mukaan murto-osan siitä mitä se oli esimerkiksi viime syystalvena.

Lue myös:

    Uusimmat