Ainakin pari sataa rokotettua suomalaista on sairastunut koronaan – tämä rokotteiden antamasta suojasta nyt tiedetään

Suomalaisia on sairastunut koronaan rokotuksesta huolimatta – THL:n ylilääkäri kommentoi tilannetta suorassa lähetyksessä 7:09
MTV Uutiset Liven haastattelussa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek: Mitä koronarokotteiden antamasta suojasta nyt tiedetään?

Noin 200 suomalaista on sairastunut koronavirukseen, vaikka on saanut koronarokotteen. THL:n ylilääkärin mukaan tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että pääsääntöisesti jo ensimmäinen rokoteannos antaa hyvän suojan taudin vakavalta muodolta.

Koronarokotteen on saanut Suomessa miltei puoli miljoonaa ihmistä, mutta toisen rokoteannoksen on saanut ainoastaan 85 000 suomalaista. Rokotustahti ei ole ollut toivotun mukainen, sillä lääketehtailla on ollut toimitusvaikeuksia, ja siksi rokotteita ei ole saatu riittävästi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, mitä koronarokotteiden suojasta tällä hetkellä tiedetään.

Pari sataa rokotettua sairastunut varmasti

Nohynekin mukaan Suomen tartuntatautirekisterin perusteella tiedossa on vajaat 200 henkilöä, jotka ovat saaneet rokotteen, mutta sairastuneet siitä huolimatta koronaan.

Tarkkaa lukumäärää sairastuneista ei ole tiedossa sen vuoksi, että osa ihmisistä saattaa sairastaa koronan lieväoireisena tietämättään – eikä edes hakeudu laboratoriatutkimuksiin.

Ilouutisia ensimmäisestä annoksesta

Nohynekin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että ihminen saa varsin hyvän suojan koronaviruksen vakavalta tautimuodolta jo ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen.

– Tehotutkimusten perusteella tiedetään varsin hyvin, että esimerkiksi Biontech-Pfizerin rokotteen kohdalla hyvää suojausta nähdään jo 10–13 vuorokauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

– Astra Zenecan rokotteen suoja kehittyy hitaammin, eli noin kolmannen viikon kohdalla ensimmäisestä annoksesta.

Ylilääkärin mukaan ensimmäisen ja toisen rokotteen väliin jäävä pidempi pistoväli voi lisätä koronaan sairastumisen riskiä vain hyvin vähäisesti.

"Rokotukset vähentävät viruksen eritystä"

Suomeen odotetaan nyt lisää rokotteita, jotta ensimmäinen rokotekierros saadaan loppuun ja toinen pääsee laajemmin käyntiin.

– Strategiassamme on lähdetty siitä, että tärkeintä on saada ihmiselle suoja, joten (nyt saatavilla olevia) vähäisiä annoksia ei ole järkevää käyttää toisen annoksen antamiseen, sillä ensimmäisen annoksen jälkeen saadaan jo tutkitusti hyvä suoja, Nohynek sanoo.

Hän painottaa MTV Uutisille, että Suomen rokotestrategialla pyritään estämään koronaviruksen vakavaa tautimuotoa ja kuolemia. Vaikka rokotusten vaikutus virusinfektioon on hyvä, täydellistä tarttuttavuuden estämistä rokotteen ei uskota saavan aikaan. 

– Rokotukset vähentävät viruksen eritystä ja rokotteilla on tärkeä merkitys, mutta aivan steriiliä immuniteettia ei saada aikaan. Siksi myös rokottamisen jälkeen on tärkeää vielä noudattaa varotoimenpiteitä, huolehtia hygieniasta, pestä käsiä, käyttää maskeja ja noudattaa turvaetäisyyksiä, vaikka ihminen olisi itse huomattavasti paremmassa suojassa rokotteen saatuaan.

Myös sairastanut saa rokotteen

Jos ihminen on jo sairastanut koronan, hän saa halutessaan rokotteen joka tapauksessa.

Nohynekin mukaan tiedossa on, että jo kertaalleen sairastaneella rokotteen antama suoja kestää 6–9 kuukautta, mahdollisesti jopa pidempään. Tiedossa ei sen sijan vielä ole, kuinka pitkä suoja virusta vastaan muodostuu siinä vaiheessa, kun myös toinen rokoteannos on pistetty.

Yhden rokotteen Suomessa on saanut miltei puoli miljoonaa ihmistä, mutta toisen rokotteen huomattavasti vähemmän. Ylilääkäri toivookin, että rokotetahtia saataisiin kiihdytettyä, kun rokotteita saadaan lisää maahan.

Nohynekin mukaan esimerkiski Biontechin rokotetta on noin kahden viikon kuluttua luvassa Suomeen noin 160 000 annoksen viikkotoimituksina. Astra Zenacan rokotteen määriä ei toistaiseksi ole tiedossa. 

Johson & Johsonin rokotetta on jyvitetty Suomeen 2,4 miljoonan annoksen määrä, mutta toimitusten jakautumisesta tulevalle vuosineljännekselle ei ole vielä tietoa, ylilääkäri kertoo.

Katso Hanna Nohynekin koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat