Ilotulitteiden myynti alkaa tänään – räjäytellä saa vasta uudenvuodenaattona

Ilotulitteiden myynti alkaa tänään. Ilotulitteet ovat monissa paikoissa myynnissä uudenvuodenaattoon asti.

Ilotulitteita ei kuitenkaan saa ampua vielä, vaan vasta uudenvuodenaaton illasta alkaen. Sallittu ampuma-aika on uudenvuodenaatosta kello 18 lähtien uudenvuodenpäivän aamuyöhön kello kahteen asti.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle. Myös ilotulitteiden katsojan kannattaa varustautua suojalaseilla. Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja katsojille.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos lisää, ettei yli 14 metriä sekunnissa puhaltava tuuli ole turvallinen sää ilotulitteen ampumiseen. Pelastuslaitos muistuttaa myös, ettei raketteja tule ampua mikäli ilotulite on rikki tai jos sen tulilanka on kastunut tai ei näy kunnolla. Toimimattomaan ilotulitteeseen ei tule koskea ainakaan 10 minuuttiin, eikä sitä pidä yrittää ampua uudestaan.

Tukes kertoo, että vuodenvaihteessa 2018–2019 silmävammoja saaneista 13 henkilöstä vain yksi oli käyttänyt suojalaseja. Loukkaantuneista kymmenen käytti ilotulitteita ja kolme oli katsojia. Tällä vuosikymmenellä joka vuodenvaihde noin 10–30 ihmistä on saanut ilotulitteesta sairaalahoitoa vaativia silmävammoja.

Suomen eduskunnan hampaissa on parhaillaan kansalaisaloite, jolla pyritään kieltämään ilotulitteiden kuluttajakauppa. Kansalaisaloitteen ajama kielto ei koskisi pienimpiä pyroteknisiä tuotteita, kuten tähtisadetikkuja, pieniä paukkupommeja tai kipinäsuihkuja. Varsinaisten ilotulitteiden käytön aloite rajaisi vain ammattilaisille. Kansalaisaloite keräsi runsaat 65 000 allekirjoitusta.

Kielto koskisi siten F2- ja F3-luokan ilotulitteita.

MT: Lähes puolet kieltäisi ilotulitteiden kuluttajakäytön

Lähes puolet kieltäisi ilotulitteiden kuluttajakäytön, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä. Naisista ilotulitteiden myynnin kuluttajakaupassa kieltäisi 57 prosenttia ja miehistä 38 prosenttia vastaajista.

Eläkeläisistä yli puolet kieltäisi ilotulitteiden kuluttajakäytön, kun taas työelämässä olevista kieltoa kannattaa noin 45 prosenttia vastaajista.

Yli 64-vuotiaista 60 prosenttia on kiellon kannalla. Alle 30-vuotiaissa samaa mieltä on 37 prosenttia vastaajista.

Kaikista vastaajista 47 prosenttia vastustaa ilotulitteita.

MT:n kyselyn toteutti TNS Kantar Agri, ja siihen vastasi joulukuun alussa reilut tuhat suomalaista. Tulosten virhemarginaali koko kansan vastausten osalta on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uutissuomalainen: Vain nyt-liike kannattaa rakettien kuluttajakäytön kieltämistä

Uutissuomalainen puolestaan julkaisi joulukuun alussa kyselynsä, jonka se oli suunnannut eduskuntaryhmien johtajille. Kyselystä selvisi, että eduskuntapuolueista vain nyt-liike kannattaa ilotulitteiden käytön kieltämistä muilta kuin ammattilaisilta. Nyt-liikkeen ainoa kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo kertoi, että puolueen nettiparlamentin vaikuttajien enemmistö kannattaa käytön rajaamista vain ammattilaisille.

Perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta vastustavat suoraan ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämistä. Keskustan ryhmän varapuheenjohtaja Hanna-Leena Mattila sanoi, että käyttökielto voisi johtaa itse tehtyjen ilotulitteiden käytön lisääntymiseen, mikä olisi vaarallista.

SDP, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit selvittäisivät asiaa. Vasemmistoliitto jätti vastaamatta kyselyyn.

27.12.2019 kello 11.01: Uutista päivitetty Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen neuvoilla. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja