Ilosaarirockissa ei voi maksaa ollenkaan käteisellä tai kortilla – yhä useampi festari siirtyy uuteen teknologiaan, mutta miten on tietoturvan laita?

Ilosaarirockissa ei voi jatkossa maksaa enää käteisellä tai kortilla. Ainoana maksutapana käy sirullinen maksuranneke. Rannekkeesta on Suomessa kokemusta jo viime vuoden Blockfesteilta, joissa uusi maksutapa sai paljon positiivista palautetta.

Joensuussa järjestettävä musiikkifestivaali Ilosaarirock on ilmoittanut siirtyvänsä käyttämään festivaaleilla cashless-ranneketta, sirullista maksuranneketta. Tämä tarkoittaa sitä, että festivaalialueella käteinen tai pankkikortti eivät käy maksuvälineenä, vaan jokainen ostotapahtuma tehdään maksurannekkeen avulla.

Ranneke toimii myös kulkutunnisteena eli festivaali- ja leirintäliput ovat luettavissa saman rannekkeen sirulta.

Cashless-rannekkeet ovat olleet käytössä maailmalla suurfestivaaleilla, kuten Coachellalla ja Tomorrolandilla. Suomessa rannekkeen otti ensimmäisenä käyttöön tamperelainen hiphop-festivaali Blockfest viime vuonna.

"Turvallisin ja nopein tapa maksamiseen"

Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis kertoo MTV Digille, että maksuranneketta on tutkittu useamman vuoden ajan ja palautetta kerätty jo ennen tuotteen ottamista käyttöön.

– Se on turvallisin ja nopein tapa maksamiseen massatapahtumissa. Sen avulla saamme piikeissä jonoja pienemmiksi, kun maksut pystyy tekemään vikkelämmin, Varis selittää.

Suuressa tapahtumassa voi olla riskinä, että kortit ja käteiset katoavat tai kortti ei toimikaan. Tämän takia ranneke on turvallisempi vaihtoehto.

– Ranneke on siinä kädessä, eikä sitä saa siitä helposti irti tai joutuu näkemään oikeasti vaivaa.

Rahaa rannekkeelle voi siirtää etukäteen verkossa tai festivaalialueen rahanlatauspisteissä, ja tililtä löytyvät kuitit kaikista ostotapahtumista. Rannekkeelle mahdollisesti jäävät rahat saa takaisin festivaalin jälkeen.

Blockfestissa oltiin tyytyväisiä

Ilosaarirockin asiakkaat ovat kiitelleet uskalluksesta ottaa uusi teknologia käyttöön, mutta se on herättänyt myös paljon kysymyksiä.

Blockfestissa palvelun käytöstä on hyviä kokemuksia. Blockfestin vastaava tuottaja Kalle Kallonen kertoo, että jopa yli 80 prosenttia asiakkaista oli tyytyväisiä maksurannekkeen käyttöön viime vuonna. Parhaimpia maksutavan ominaisuuksia olivat asiakkaista helppous ja nopeus.

Pieniä ongelmia tuli kuitenkin eteen.

– Olimme Suomen ensimmäinen festivaali, joka otti tämän käyttöön, joten pilottivuotenamme oli pieniä ensimmäisen vuoden ongelmia. Ne liittyivät lähinnä järjestelmiin ja tiedonsiirtoihin, jotka saadaan helposti parannettua, Kallonen kertoo MTV Digille.

Myös tänä vuonna Blockfestin ainoa maksuväline tapahtumassa on cashless-ranneke.

Tietoturva mietityttää – tuottajien mukaan ei huolta

Facebookissa keskustelua on herättänyt se, onko cashless-ranneke mahdollista lukea lyhyen etäisyyden päästä lähimaksupäätteen avulla. Samanlaisesta ongelmasta on puhuttu lähimaksukorttien kohdalla ainakin maailmalla.

Varis on kuitenkin vakuuttunut, että riski vielä varsin harvinaisessa teknologiassa on hyvin pieni.

– Rannekkeissa ei ole sama teknologia kuin lähimaksukorteissa, lukijalaitteet ovat erilaisia eivätkä nämä ole niin yleisessä käytössä kuin lähimaksulaitteet. Ainakaan minun korviini ei ole kantautunut, että missään festivaaleilla kukaan olisi lähtenyt näitä laitteita kopioimaan tai tehnyt sillä minkäänlaisia varkauksia tai huijauksia. Vaikea kuvitella, että sellaista riskiä edes tulisi meille koskaan vastaan.

Myöskään Blockfestin Kallonen ei näe ongelmia tietoturvassa. Cashless-rannekkeessa olevaa sirua ei voi lukea perinteisen maksupäätteen sirun lukijalla, sillä siruja luetaan vain palveluntuottajan omilla laitteilla. Rannekkeen sirussa käytetään 3DES-salausta.

Kallosen mukaan rikollisen laite tulisi olla yhdistettynä vielä Blockfestin omaan verkkojärjestelmään, jotta siruja olisi edes mahdollista lukea.

Ilosaarirockin ja Blockfestin lisäksi ainakin myös Hyvinkäällä järjestettävässä Rockfestissa ja Helsingissä järjestettävässä Weekendissa ainoa sallittu maksutapa on cashless-ranneke.'

Päivitetty 15.5.2918 klo 17.13: Selkeytetty tekstiä ja korjattu kirjoitusvirheitä.

***

Katso alla olevalta videolta tunnelmia viime vuoden Ilosaarirockista. Tapahtumassa rikottiin naku-uinnin ennätys!

1:49

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja