Ilmastoraportti vaatii isoja päästöleikkauksia ja lisää uusiutuvaa energiaa

Maailman hiilidioksidipäästöjä pitää leikata 40-70 prosentilla vuoteen 2050 mennessä, jotta ilmasto ei lämpene yli kahta astetta. Vuoteen 2100 mennessä hiilidioksidipäästöt pitäisi saada lähelle nollaa. Näin linjaa hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC tänään Berliinissä julkaistussa kolmannessa osaraportissaan.

Ilmastopaneelin esittelemät päästöleikkaukset ovat huomattavasti suurempia kuin monet valtiot ovat suunnitelleet.

- Maailman päästöt kasvavat jatkuvasti talouskriiseistä huolimatta. Vuoden 1970 jälkeen hiilidioksidipäästöt ovat kaksinkertaistuneet. Suurinta kasvu on ollut vuoden 2000 jälkeen, sanoi Ottmar Edenhofer, yksi IPCC:n Berliinin kokouksen varapuheenjohtajista tiedotustilaisuudessa.

Raportissa muistutetaan, että jos hiilidioksidipäästöt kasvavat nykytahtia, ilmasto lämpenee 3,7 - 4,8 astetta vuoteen 2100 mennessä. Pohjoisilla alueilla kuten Suomessa lämpötila nousee vielä enemmän, noin puolitoistakertaisesti keskiarvoon verrattuna.

- Meillä on yksi, enintään kaksi, vuosikymmentä aikaa toimia kohtuullisilla kustannuksilla, varoittaa Ottmar Edenhofer.

Vähähiilisten energianlähteiden osuus maailman energiantuotannossa pitäisi ilmastopaneelin mukaan 3-4 -kertaistaa. Paneeli suosittelee tuuli- ja aurinkoenergiaa sekä ydinvoimaa. Mukana keinovalikoimassa ovat myös uudenlaiset tekniikat kuten hiilidioksidin talteenotto ja varastointi. Niiden käyttöön ottaminen mahdollistaisi fossiilisten polttoaineiden käytön myös jatkossa. Näiden tekniikoiden kehitystyö on kuitenkin vasta alkuvaiheessa. Vuonna 2010 maailman energiasta 17 prosenttia tuotettiin vähähiilisesti.

Päästöjen leikkaaminen ei ilmastopaneelin mukaan tule kalliiksi. Se leikkaisi vuotuista talouskasvua noin 0,06 prosentilla.

- Kulut ovat mitättömät. Ilmastonmuutoksen torjunta ei uhkaa talouskasvua vaan viivyttää sitä hieman, muistuttaa Edenhofer.


Lue myös:

    Uusimmat