Mainos

Ilmastonmuutoksen hyödyt lyhytaikaisia

Suomi ja muut Pohjoismaat, Venäjä ja Kanada hyötyvät ilmastonmuutoksesta ainakin aluksi. Pidempi kasvukausi lisää satoja ja nopeuttaa puiden kasvua. Hyödyt kuitenkin katoavat nopeasti, kun ilmastonmuutos kiihtyy.

Kun ilmasto lämpenee, kasvukausi Suomessa pitenee. Maatalouden lisäksi Suomen metsätalous hyötyy alkuvaiheessa ilmaston lämpenemisestä. Näin ennakoi YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC.

- Kasvu lisääntyy 1,5 -kertaiseksi, hakkuumahdollisuudet ehkä vielä enemmän kaksinkertaisiksi. Kyllä nämä on metsätalouden tuotantopotentiaalissa huomattavia lukuja, erikoistutkija Jari Liski Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Lämpenemisen kääntöpuolena monet tuholaiset lisääntyvät. Esimerkiksi koloradokuoriaiset ja mäntypistiäiset levittäytyvät uusille alueille.

- Levinneisyysrajat siirtyvät pohjoiseen etelästä, tuholaisten talvehtiminen helpottuu, lisääntymisvauhti meidän kesän aikana kasvaa, Liski listaa.

Myrskyjen, tulvien ja rankkasateiden tulevaisuudessa aiheuttamien tuhojen määrää ei kukaan osaa arvioida.

Puut esimerkiksi kaatuvat myrskyssä herkemmin, kun maa ei enää ole pitkiä aikoja roudassa.

Ilmastonmuutoksen hyödyt siis kääntyvät nopeasti kyseenalaisiksi.

- Arviot siitä, että Suomi voi hyötyä. Niiden taustalla on se, että ilmastonmuutos saadaan rajoitettua 2-3 asteen lämpenemisen tasolle. Jos ilmasto lämpenee tätä enemmän, Suomessa aluksi koituvat hyödytkin, ne heikkenevät, tutkija arvioi.

Brysselissä koolla oleva YK:n ilmastopaneeli IPCC julkistaa perjantaina raporttinsa, joka käsittelee lämpenemisen vaikutuksia eri puolilla maailmaa. Vaikka jotkut maat saattavat aluksi hyötyä, valtaosalle ilmastonmuutoksen seuraukset ovat pelkästään synkkiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.