Mainos

Ilmainen kulttuuri houkuttaa

Ilmaiset sisäänpääsyt ovat lisänneet selvästi museoiden kävijämääriä. Sisäänpääsymaksut ovat vain pieni osa museoiden rahoitusta, sillä suurin tuki tulee valtiolta ja kunnilta.

Kesäkuukausien perjantait ovat aiemmin olleet museoissa viikon hiljaisin päivä. Nyt tilanne on muuttunut, sillä esimerkiksi Helsingin kaupunginmuseossa perjantaipäivien kävijämäärä jopa kuusinkertaistui kesän alussa, kun pääsymaksu poistettiin.

Helsingin kaupungin taidemuseon johtajan Berndt Arellin mukaan kyseessä on tärkeä kulttuuripoliittinen teko.

- lmainen sisäänpääsy avaa museot myös niille, joiden pitää miettiä, onko heillä varaa mennä museoon vai menevätkö he leffaan vai onko heillä ylipäätään varaa, linjaa Arell.

Valtion taidemuseoissa ilmaiseksi pääsee sisään tiettyinä arki-iltoina. Poikkeuksena ovat erikoisnäyttelyt, joihin ilmaisillat eivät päde.

Kiasma

Nykytaiteen museon, Kiasman, vastaavan museolehtorin Riikka Haapalasen mukaan kello viiden jälkeen, jolloin sisäänpäääsymaksu poistuu, Kiasmaan tulee ihan uudenlaista porukkaa, tulee paljon nuoria, deittailevia pariskuntia ja paljon erilaista yleisöä, jotka selvästi tulee ensimmäistä kertaa sillä tavalla pilke silmäkulmassa, jotka tulevat katsomaan, että mitä täällä oikeastaan on.

Sisäänpääsymaksut ovat vain pieni osa museoiden rahoitusta, sillä suurin tuki tulee valtiolta ja kunnilta. Ruotsissa kaikki valtion museot ovat nykyään ilmaisia, eikä ajatus ole vieras täälläkään.

- Kyllä mekin pohditaan paljon sitä ilmaisuutta ja sen laajentamista, mutta tällä hetkellä tämä käytäntö on hyvä ja vakiintunut, mutta en tiedä, keskustelu on auki, toteaa Riikka Haapalainen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.