MTV seurasi Ukrainan sotaa 1.5.2023

Krimin valtava räjähdys tallentui kameraan 1:50
Krimin valtava räjähdys tallentui kameraan

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 1. toukokuuta 2023.

  • CNN: Kaoottiset 72 tuntia osoittavat, miten huonosti Venäjä on valmistautunut Ukrainan vastahyökkäykseen
  • Brittitiedustelu: Venäjä on rakentanut maailman kattavimmat puolustusasemat moneen vuosikymmeneen
  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Prigozhin uhkaa vetää Wagner-taistelijat pois Bahmutista, jos joukot eivät saa lisää ammuksia
  • Naton Stoltenberg: Ukrainalla on nyt aseet, joilla vallata takaisin Venäjän miehittämiä alueitaVenäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.55: Ukraina kiistää tiedot Paavin salaisesta rauhanvälitysoperaatiosta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin esikunnasta kerrotaan, ettei Ukrainalla ole tietoa minkäänlaisesta Vatikaanin rauhanvälitysoperaatiosta. Asiasta kertoo yhdysvaltalaismedia CNN.

Paavi Fanciscus kertoi sunnuntaina medialle, että Vatikaani olisi mukana operaatiossa, jonka tavoitteena on päättää sota Ukrainassa.

– Operaatio on käynnissä, mutta se ei ole vielä julkinen. Kun se on julkinen paljastan sen, paavi Franciscus sanoi CNN:n mukaan.

Virkamieslähteet presidentti Zelenskyin esikunnasta kertovat CNN:lle, ettei Ukrainalla ole tietoa minkäänlaisista rauhanneuvotteluista.

– Presidentti Zelenskyi ei ole suostunut mihinkään tällaisiin keskusteluihin Ukrainan puolesta, esikunnasta kerrotaan.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal tapasi paavi Franciscuksen viime viikolla Vatikaanissa. CNN:n mukaan tapaamisessa puhuttiin presidentti Zelenskyin rauhansuunnitelmasta, minkä lisäksi Shmyhal kutsui paavin vierailulle Ukrainaan.

21.25:Yhdysvallat: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut viimeisen viiden kuukauden aikana

Yhdysvaltojen Valkoinen talo arvioi, että 100 000 venäläissotilasta on kuollut tai haavoittunut Ukrainassa viimeisen viiden kuukauden aikana.

Tiedottaja John Kirby luonnehti tilannearviossaan myös, että Venäjän hyökkäys Bahmutissa on pysähtynyt ja epäonnistunut.

Ukrainalaisarviot Venäjän menetyksistä ovat lähes kaksinkertaiset. Yhdysvaltalaislukuihin on laskettu menetykset joulukuun alusta alkaen.

Päivitystä korjattu 3.5.2023 kello 6.07: Seurannassa luki aiemmin, että Yhdysvallat on väittänyt 100 000 venäläissotilaan kuolleen tai haavoittuneen Bahmutin taisteluissa. Todellisuudessa Valkoisen talon antama luku on kyllä 100 000, mutta se sisältää kaikki Ukrainassa viimeisen viiden kuukauden aikana kuolleet ja haavoittuneet venäläissotilaat.

19:01: Putin voi joutua osallistumaan Brics-kokoukseen etänä pidätysmääräyksen takia

Etelä-Afrikka on kutsunut Venäjän presidentti Vladimir Putinin osallistumaan elokuussa järjestettävään Brics-maiden kokoukseen etänä Zoom-videokokouspalvelun avulla. Asiasta kertoo ukrainalaismedia Euromaidan Press, joka uutisoi asiasta brittilehti The Sunday Timesin tietoihin pohjaten.

Brics on Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan muodostama ryhmä, jonka tarkoitus on edistää maiden taloudellista menestystä.

Sunday Timesin mukaan Putinin toivotaan osallistuvan kokoukseen etänä hänestä tehdyn pidätysmääräyksen takia.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on antanut pidätysmääräyksen Putinista syyttäen häntä sotarikoksesta. Putinia pidetään syypäänä ukrainalaislasten laittomiin siirtoihin Venäjälle.

ICC:n pidätysmääräyksen myötä Putin voidaan pidättää, jos hän matkustaa johonkin tuomioistuimen jäsenmaahan. Etelä-Afrikka on yksi näistä maista.

Pidätysmääräyksen julkistuksen jälkeen Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa on määrännyt työryhmän selvittämään, miten maan tulisi toimia Putinin pidätysmääräyksen suhteen.

18.10: Miehityshallinto suunnittelee Zaporizhzhjan asukkaiden evakuointia

Venäjän miehityshallinto on laatinut suunnitelman "työntekijöiden ja heidän perheidensä" evakuoimisesta Zaporizhzhjan alueella Ukrainassa.

Asiasta kertoo Ukrainan puolustushallinnon alainen Kansallinen vastarintakeskus sivuillaan.

Kansallisen vastarintakeskuksen mukaan miehityshallinto on antanut myös ohjeet asiakirjojen ja kaluston tuhoamisesta.

Zaporizhzhja on yksi neljästä Ukrainan alueesta, jotka Venäjä liitti laittomasti itseensä syyskuussa 2022. Muut alueet ovat Donetsk, Luhansk ja Herson.

Katso video: Putin liitti laittomasti neljä aluetta Venäjään – tilaisuus päättyi mahtipontiseen hurmioon

17.46: ISW: Putinilla on tapa, joka haittaa sodan johtamista

Venäjän presidentti Vladimir Putinin taipumus kierrättää henkilöstöä suorien potkujen antamisen sijaan, on hänelle tyypillinen tapa, joka sopii huonosti sodan johtamiseen, yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi.

Suurhyökkäyksensä aikana Venäjä on vaihtanut useita kertoja eri rintamaosien komentajia. Ainakin joissain tapauksissa hyllytetyille upseereille on löytynyt liki välittömästi jotain uutta ja usein vähemmän tärkeää tekemistä, josta he ovat voineet ponnistaa uudelleen korkea-arvoisempiin tehtäviin.

Ajatushautomo ISW:n mukaan toimintamalli on sama, jota Putin on noudattanut myös sisäpolitiikassa.

– Putin on rutiininomaisesti välttänyt viranomaisten erottamista, ja sen sijaan alentanut heidät väliaikaisesti, ISW katsoo.

Tällä toimintamallilla Putin on pyrkinyt tilanteeseen, jossa alennetut henkilöt hakevat kaikin keikoin presidentin suosiota päästäkseen jälleen parempiin virkoihin, ISW katsoo.

Tuoreita esimerkkejä sodanjohdon puolelta tästä toimintamallista ovat pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov ja kenraali Aleksander Lapin.

Lue aiheesta lisää täältä.

15.27: Kymmeniä haavoittunut Venäjän ohjusiskuissa Ukrainaan

Ukrainassa ainakin 34 ihmistä on haavoittunut ohjushyökkäyksissä Dnipropetrovskin alueelle maan keskiosassa, kertovat paikallisviranomaiset. Haavoittuneista viisi on lapsia, nuorin vain kahdeksanvuotias tyttö.

Ukraina mukaan sen ilmatorjunnan onnistui pudottaa 15 maahan ammutusta 18 ohjuksesta viime yönä.

Venäjän puolustusministeriö puolestaan kertoi tehneensä yöllä täsmäiskuja Ukrainan ammusvarikoihin ja osuneensa kaikkiin aikomiinsa kohteisiin.

12.51: Venäläinen tavarajuna syöksyi raiteilta, kiskoilla räjähteitä

Venäläinen tavarajuna on suistunut raiteilta Brjanskissa lähellä Ukrainan rajaa, koska kiskoille oli pantu räjähteitä, kertovat paikallisviranomaiset.

Brjanskin alueen kuvernöörin Aleksandr Bogomazin Telegram-viestin mukaan kukaan ei loukkaantunut tapahtuman seurauksena, mutta junan veturi putosi raiteilta.

Video näyttää raiteiltaan suistuneen venäläisen tavarajunan ja tulipalon 0:27
Katso video raiteiltaan suistuneesta venäläisjunasta.

12.05: Ukrainalaiskenraali: Olemme tehneet onnistuneita vastahyökkäyksiä Bahmutissa

Ukraina on tehnyt joitain onnistuneita vastahyökkäyksiä Bahmutin kaupungissa, väittää maan armeijan itäisen joukkoyhtymän komentaja, kenraalieversti Oleksander Syrsky. Hänen mukaansa Itä-Ukrainan Donetskin alueen kaupungin tilanne on "varsin monimutkainen".

Ukrainan Bahmutin väitetyt vastahyökkäykset ovat pakottaneet jotkin venäläisjoukot vetäytymään asemistaan, Syrsky sanoo.

Kenraalieverstin mukaan Venäjä pyrkii etenemään Bahmutissa kaikin keinoin kärsien samalla raskaita tappioita. Venäjän hyökkäyksiin on osallistunut Wagnerin ja muiden palkkasotilasryhmien lisäksi myös Venäjän laskuvarjojoukkoja, Syrsky sanoo.

– Vihollinen on epäonnistunut kaupungin haltuunotossa, Syrsky väittää.

Sunnuntaina Venäjä väitti maan joukkojen edenneen neljän korttelin verran Bahmutin länsiosassa.

Tietoja ei ole vahvistettu.

10.59: CNN: Kaoottiset 72 tuntia osoittavat, miten huonosti Venäjä on valmistautunut Ukrainan vastahyökkäykseen

Yhdysvaltalaismedia CNN on julkaissut analyysin, jonka ydin on, että viimeiset 72 tuntia ovat osoittaneet, ettei Venäjä ole valmis Ukrainan odotettuun vastahyökkäykseen.

CNN:n mukaan "vastahyökkäys on voinut jo alkaa", mutta sen alkuun voi yhtä lailla olla myös viikkoja. Yhdysvaltalaismedia toteaa, että tämä kertoo osaltaan Ukrainan onnistuneen vastahyökkäyksen valmistelussa.

Julkisessa keskustelussa on kyllä heitelty runsaasti ilmaan arvioita siitä, mihin ja milloin Ukraina hyökkää, mutta varmaa tietoa tästä ei tunnu olevan.

Yleisin arvio on, että Ukraina hyökkää Etelä-Ukrainassa kevään tai alkukesän aikana. Sotilasasiantuntijat tosin tapaavat myös mainita, ettei itään kohdistuvaa hyökkäystä voida poissulkea. Lisäys on sikäli näppärä, että Ukrainan ja Venäjän välinen rintamalinja käytännössä kattaa Itä- ja Etelä-Ukrainan.

Vaikka CNN kyseenalaistaa analyysissaan Venäjän vastahyökkäykseen valmistautumisen, on sitä kuitenkin tapahtunut. Satelliittikuvat näyttävät Venäjän rakentaneen puolustuslinjoja ympäri Ukrainaa, erityisesti maan eteläosiin.

– Puolustuslinjat ovat suuria, mutta ne voi havaita myös Googlessa. Se ei ole loistava juttu tarkkojen ohjusten ja nopeiden panssarihyökkäysten aikakaudella, CNN toteaa.

10.01: Brittitiedustelu: Venäjä on rakentanut maailman kattavimmat puolustusasemat moneen vuosikymmeneen

Kesästä 2022 alkaen Venäjä on rakentanut kattavimmat puolustuslinjat, joita maailmassa on nähty moneen vuosikymmeneen, arvioi Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

– Nämä puolustuslinjat eivät ole vain lähellä nykyistä etulinjaa, vaan niitä on kaivettu myös syvälle Venäjän hallitsemille alueille, ministeriö toteaa.

Satelliittikuvat ovat näyttäneet Venäjän rakentaneen puolustuslinjoja eritoten Etelä-Ukrainaan, jonne Kiovan odotetun vastahyökkäyksen uskotaan todennäköisimmin suuntautuvan.

Venäjän tiedetään rakentaneen puolustuslinjoja myös esimerkiksi Krimille, jonne on nykyisestä rintamalinjasta vähintään 60 kilometrin matka. Näillä kohdin Venäjän ja Ukrainan joukkojen välissä on tosin Dneprjoki, jonka ylittäminen on armeijalle kuin armeijalle merkittävä haaste.

– Venäjä on myös kaivanut satoja kilometrejä juoksuhautoja Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolelle Belgorodin ja Kurskin alueille, Britannia kirjoittaa.

Belgorod ja Kursk sijaitsevat Ukrainan itäosista pohjoiseen.

– Puolustuslinjat alleviivaavat Venäjän johdon syvää huolta siitä, että Ukraina saattaa pystyä suureen läpimurtoon, Britannia toteaa.

– Jotkut paikalliset komentajat ja siviilihallinnon johtajat ovat kuitenkin todennäköisesti määränneet tiettyjä puolustuslinjoja rakennettavaksi siksi, että he yrittävät edistää Venäjän virallista tarinaa siitä, että Ukraina ja puolustusliitto Nato uhkaavat Venäjää.

7.56: Ukraina: Tuhosimme 15/18 Venäjän ohjuksista

Ukrainan armeija väittää maan ilmapuolustuksen ampuneen alas viisitoista Venäjän kahdeksastatoista ohjuksesta, jotka se ampui kohti Kiovaa ja muita kohteita yön aikana.

– Noin 2.30 (paikallista aikaa) venäläiset hyökkäsivät Ukrainaan strategisilla lentokoneilla, todettiin Ukrainan armeijan komentajan Valeriy Zaluzhnyin Telegram-tilillä.

Kiovan viranomaisten mukaan kaikki pääkaupunkia kohti lentäneen ohjukset ammuttiin alus.

Viranomaiset totesivat, että alustavien tietojen mukaan siviiliväestö ei kärsinyt henkilövahinkoja, eivätkä asuinrakennukset tai infrastruktuuri kärsineet iskuissa.

6.01 Kiovassa räjähdyksiä, ilmapuolustus toiminnassa

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kerrottu räjähdyksistä ja Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermakkertoo ilmapuolustuksen olevan toiminnassa, kirjoittaa uutissivusto Kyiv Independent.

Kiovan sotilashallinto on niin ikään painottanut ilmapuolustuksen tekevän työtään. Tilannetta viestipalvelu Telegramissa kommentoinut pääkaupungin sotilashallinto kehotti asukkaita pysymään rauhallisina sekä pysymään suojissa, kunnes ilmahälytys menee pois päältä.

Ilmahälytyksiä on ollut varhain maanantaina valtaosassa Ukrainaa. Kiovassa ilmahälytys alkoi ennen aamuneljää ja oli uutissivuston mukaan viiden aikaan edelleen päällä. Kansliapäällikkö Jermak kehotti jo aiemmin yöllä, etteivät kansalaiset jättäisi ilmahälytyksiä huomiotta.

Mykolajivin poliisin johtaja Serhi Shaihet puolestaan sanoi sivuston mukaan aiemmin Telegramissa, että Venäjä voi yrittää iskeä Ukrainaan jopa sadalla ohjuksella.

5.33: Ilmahälytyksiä valtaosassa Ukrainaa, Venäjän arvoitu voivan iskeä jopa sadalla ohjuksella

Ilmahälytyksiä on ollut varhain maanantaina valtaosassa Ukrainaa, mukaan lukien maan pääkaupungissa Kiovassa, kertoo uutissivusto Kyiv Independent.

Mykolajivin poliisin johtaja Serhi Shaihet sanoi sivuston mukaan aiemmin Telegramissa, että Venäjä voi yrittää iskeä Ukrainaan jopa sadalla ohjuksella.

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak on puolestaan varhain maanantaina kehottanut, etteivät kansalaiset jättäisi ilmahälytyksiä huomiotta.

Kiovan sotilashallinto on niin ikään painottanut ilmapuolustuksen tekevän työtään. Tilannetta viestipalvelu Telegramissa kommentoinut pääkaupungin sotilashallinto kehotti asukkaita pysymään rauhallisina sekä pysymään suojissa, kunnes ilmahälytys menee pois päältä.

Sunnuntai 30. huhtikuuta

23.54: Venäjä vaihtaa logistiikkakomentajansa – virkaan astuu kenraalieversti Aleksey Kuzmenkov

Venäjän puolustusministeriö nimitti sunnuntaina kenraalieversti Aleksey Kuzmenkovin uudeksi ministeriön logistiikasta vastaavaksi komentajaksi. Asiasta uutisoitiin viestintäpalavelu telegramissa.

Kozmenkov tulee korvaamaan roolissaan virassa toimineen everstikenraalin Mikhail Mizintsevin. Häntä on kutsuttu myös "Mariupolin teurastajaksi".

Logistiikasta vastaava komentaja on tärkeä Venäjälle, koska komentaja vastaa valloitettujen Ukrainan alueiden puolustamisesta.

On arveltu, että Mizintsevin määrääminen pois virastaan liittyy Venäjän valmistautumiseen Ukrainan vastahyökkäykseen, jonka on huhuttu käynnistyvän hyvin pian.

22.24: Harkovan aluetta tulitettu ohjuksilla sunnuntaiaamuna – ei loukkaantuneita

Kupjanskin kaupungissa Harkovassa on kerrottu raskaista pommituksista. Alueen johtajan Oleh Syniehubovin mukaan kaupunkiin iskettiin tänään aikaisin aamulla ennen kello seitsemää.

– Muutamia rakennuksia vaurioitui ja syttyi tuleen. Myös autoja tuhoutui. Ketään ei silti loukkaantunut iskuissa.

Iskusta uutisoi CNN.

15.15: Venäjä väittää vallanneensa neljä korttelia Bahmutissa

Venäjän puolustusministeriö väittää, että maan joukot ovat vallanneet Länsi-Bahmutissa neljä korttelia, kertoo Reuters.

Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan väitettä, eikä Ukraina ole sitä kommentoinut.

Ukraina ja Venäjä ovat taistelleet Itä-Ukrainan Donetskin Bahmutin kaupungista kuukausien ajan. Venäjä on onnistunut valtaamaan suurimman osan kaupungista kärsien samalla raskaiksi väitettyjä tappioita.

Edellispäivän tapahtumat pääset lukemaan tästä.

Lue myös:

    Uusimmat