Naton Stoltenberg: Ukrainalla on nyt tarpeeksi aseita Venäjän miehittämien alueiden takaisinvaltaamiseen

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Ukrainalla on nyt riittävästi aseellista iskukykyä, jotta se pystyy valloittamaan takaisin Venäjän miehittämiä alueita.

Ukrainan uskotaan aloittavan vastahyökkäyksensä kevään tai alkukesän aikana.

– Yli 98 prosenttia Ukrainalle luvatuista taisteluajoneuvoista on toimitettu, Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Luxemburgin pääministeri Xavier Bettelin kanssa.

Yhdysvaltain ja Ukrainan yhdessä tekemien mallinnusten mukaan Ukrainan armeijan yleistilanne on hyvä, sanoo puolestaan Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Christopher Cavoli.

Huomiota herättävästi Cavoli myönsi, että Ukrainan armeijalla on omat ongelmansa. Niitä hän ei kuitenkaan ymmärrettävistä syistä halunnut tarkemmin eritellä.

Kenraali Cavoli antoi lausuntonsa Yhdysvaltain edustajainhuoneen komitealle, joka vastaa puolustusministeriön rahoituksesta. Cavolin lausunnoista uutisoi muun muassa CNN.

Stoltenberg viittasi aseista puhuessaan lupauksiin, joita Naton jäsenmaat ovat Ukrainalle tehneet. Ukraina ei ole Naton jäsenvaltio, mutta se on saanut ase- ja varusteapua useilta Nato-mailta. Lisäksi ainakin Yhdysvallat on vuodettujen Pentagon-asiakirjojen mukaan antanut tarkkaa tiedustelutietoa Ukrainalle.

Tänä vuonna Ukraina on saanut länsivaltiolta muun muassa saksalaisia Leopard 2 -panssarivaunuja ja amerikkalaisvalmisteisia Bradley-rynnäkköpanssarivaunuja.

Tuoreimmista länsipanssareista on jo julkaistu vahvistamattomia kuvia, joiden mukaan vaunut ovat Ukrainassa. Taisteluissa niitä ei kuitenkaan tiettävästi ole vielä nähty. Ukrainan uskotaan kasaavan länsikalustoa ennakoituun vastahyökkäykseensä.

Leopard-vaunuista ratkaisun avaimet Ukrainalle? MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsipanssareille 3:36
"Tiettyjä laatueroja" – MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsimaisille panssarivaunuille. Haastattelu on helmikuulta 2023.

Kreml: Venäjän pitää saavuttaa tavoitteensa

Venäjä on kommentoinut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin välistä puhelinkeskustelua.

Kreml väittää toivottavansa tervetulleeksi kaiken, mikä edistää sodan päättymistä. Samaan hengenvetoon Venäjä kuitenkin totesi, että sen pitää yhä saavuttaa lausutut tavoitteensa Ukrainassa.

Venäjän väitteet siitä, mihin se "sotilaallisella erikoisoperaatiollaan" pyrkii, ovat vaihdelleet.

Venäjän alkuperäinen tavoite oli miehittää Ukraina, syrjäyttää presidentti Zelenskyin hallinto ja riisua maan armeija aseista. Käytännössä Venäjä siis pyrki itsenäisen Ukrainan lakkauttamiseen.

Sittemmin on arvioitu, että Venäjä pyrkii vähintään Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueiden valtaamiseen. Venäjän talvella vain vähän edennyt hyökkäys Itä-Ukrainassa näyttäisi pyrkineen juuri tämän tavoitteen saavuttamiseen.

Samassa yhteydessä Venäjä kommentoi myös Euroopan maiden tekemiä venäläisdiplomaattien karkotuksia. Venäjän mukaan sen ja Euroopan välit ovat alimmalla mahdollisella tasolla.

Diplomaattien karkotukset myös supistavat neuvottelutilaa, Venäjä katsoo.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Tämä video Vuhledarin taistelusta suututti monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit kehnolta näyttävien taktiikoidensa ja kovilta vaikuttavien tappioiden vuoksi. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Lue myös:

    Uusimmat