MTV seurasi Ukrainan sotaa 30.4.2023

Krimin valtava räjähdys tallentui kameraan 1:50
Krimin valtava räjähdys tallentui kameraan

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 30. huhtikuuta 2023. Maanantain seuranta löytyy täältä.

  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Prigozhin uhkaa vetää Wagner-taistelijat pois Bahmutista, jos joukot eivät saa lisää ammuksia
  • Naton Stoltenberg: Ukrainalla on nyt aseet, joilla vallata takaisin Venäjän miehittämiä alueita
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.54: Venäjä vaihtaa logistiikkakomentajansa – virkaan astuu kenraalieversti Aleksey Kuzmenkov

Venäjän puolustusministeriö nimitti sunnuntaina kenraalieversti Aleksey Kuzmenkovin uudeksi ministeriön logistiikasta vastaavaksi komentajaksi. Asiasta uutisoitiin viestintäpalavelu telegramissa.

Kozmenkov tulee korvaamaan roolissaan virassa toimineen everstikenraalin Mikhail Mizintsevin. Häntä on kutsuttu myös "Mariupolin teurastajaksi".

Logistiikasta vastaava komentaja on tärkeä Venäjälle, koska komentaja vastaa valloitettujen Ukrainan alueiden puolustamisesta.

On arveltu, että Mizintsevin määrääminen pois virastaan liittyy Venäjän valmistautumiseen Ukrainan vastahyökkäykseen, jonka on huhuttu käynnistyvän hyvin pian.

22.24: Harkovan aluetta tulitettu ohjuksilla sunnuntaiaamuna – ei loukkaantuneita

Kupjanskin kaupungissa Harkovassa on kerrottu raskaista pommituksista. Alueen johtajan Oleh Syniehubovin mukaan kaupunkiin iskettiin tänään aikaisin aamulla ennen kello seitsemää.

– Muutamia rakennuksia vaurioitui ja syttyi tuleen. Myös autoja tuhoutui. Ketään ei silti loukkaantunut iskuissa.

Iskusta uutisoi CNN.

15.15: Venäjä väittää vallanneensa neljä korttelia Bahmutissa

Venäjän puolustusministeriö väittää, että maan joukot ovat vallanneet Länsi-Bahmutissa neljä korttelia, kertoo Reuters.

Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan väitettä, eikä Ukraina ole sitä kommentoinut.

Ukraina ja Venäjä ovat taistelleet Itä-Ukrainan Donetskin Bahmutin kaupungista kuukausien ajan. Venäjä on onnistunut valtaamaan suurimman osan kaupungista kärsien samalla raskaiksi väitettyjä tappioita.

14.07: Ukrainan armeija: Krimin polttoainevarastopalo oli vastahyökkäyksen valmistelua

Ukrainan armeijan tiedottaja Natalia Humeniuk väittää, että Krimin niemimaalla lauantaina tapahtunut polttoainevarastopalo oli osa Ukrainan odotetun vastahyökkäyksen valmistelua.

– Tämä teko oli valmistelua laajalle, suuren luokan hyökkäykselle, jota kaikki odottavat, Humeniuk sanoi Ukrainan Pravdan mukaan.

Sevastopolin miehityshallinnon kuvernöörin Mikhail Razvozhaevin mukaan tuleen syttyi neljä polttoainesäiliötä. Neliökilometrin alueelle levinnyt tulipalo on venäläistietojen mukaan saatu sammutettua.

Venäläisviranomaiset väittivät jo lauantaina, että tulipalon takana oli Ukrainan hyökkäys, mahdollisesti droneisku.

Sevastopolista käsin toimiva Venäjä-mielinen sotakommentaattori väitti, että Ukraina hyökkäsi polttoainevarastoa vastaan kahdella miehittämättömällä ilma-aluksella. Toinen venäläinen sotakommentaattori taas väitti, että iskuun osallistui ainakin kymmenen Ukrainan Mugin-5-dronea.

Ukraina ei ole kommentoinut iskun tekotapaa.

Krimin valtava räjähdys tallentui kameraan 1:50
Video näyttää, miten Sevastopolin polttoainevarasto palaa.

11.09: Brittitiedustelu: Venäläiskomentajien kurinpito yhä kovempaa – tällainen on pelätty "zindan"

Viime kuukausina venäläiskomentajat ovat todennäköisesti alkaneet rangaista kurittomia sotilaitaan panemalla heidät maahan kaivettuihin kuoppiin, jotka on peitetty metalliritilöillä. Asiasta kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelupäivityksessään.

Useat venäläislähteet ovat brittitiedustelun mukaan viime aikoina raportoineet, että sotilaita on vangittu maakuoppiin esimerkiksi sen vuoksi, että he ovat olleet humalassa tai yrittäneet irtisanoa palvelussopimuksensa.

Britannia käyttää näistä improvisoiduista vankiloista nimitystä zindan, joka tarkoittaa vankilaa tai luolastoa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.17: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 470 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 470 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kaksi panssarivaunua, viisi panssariajoneuvoa ja seitsemän tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.02: Prigozhin uhkaa vetää Wagner-taistelijat pois Bahmutista

Ukrainassa sotivan venäläisen palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on julkisesti uhannut vetää ryhmänsä sotilaat pois Bahmutista, jos Venäjä ei toimita hänen joukoilleen lisää ammuksia.

Prigozhin totesi asian Venäjä-mielisen sotakommentaattorit haastattelussa, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Wagner-pomo totesi, että palkkasotilasryhmän taistelijoiden täytyy ”vetäytyä organisoidusti tai pysyä paikoillaan ja kuolla”, jos tilanne ei välittömästi parane.

Venäjän puolustusministeriön ja Wagner-ryhmän välit ovat viime kuukausina olleet vuoristoratamaiset. Prigozhin on myös syyttänyt Venäjän puolustusministeriötä maanpetturuudesta.

Samassa haastattelussa Prigozhin myös toisti viestinsä siitä, että Venäjän olisi parempi lopettaa hyökkääminen Ukrainassa ja siirtyä puolustusasemiin.

Prigozhinin mukaan on mahdollista, että Ukraina aloittaa odotetun vastahyökkäyksensä ennen toukokuun 15. päivää, mutta siitä huolimatta Venäjällä ei vaikuta olevan kiire sen pysäyttämisessä.

23.05: Tšekin presidentti tapasi evakkoon lähteneitä ukrainalaisia Dniprossa

Tšekin presidentti Petr Pavel tapasi tänään launtaina kotiseutunsa jättäneitä siviilejä Ukrainan keskiosissa sijaitsevassa Dnipron kaupungissa.

Hän lupasi, että Tšekki aikoo tukea Ukrainaa humanitäärisesti jatkossakin.

Pavel kutsui twiitissään Venäjän hyökkäystä Ukrainaan "barbaariseksi" ja osoitti kunnioitusta Dniprossa tammikuussa tapahtuneessa iskussa kuolleita kohtaan.

Venäjän tuhoisassa iskussa tammikuussa menehtyi yli 40 ihmistä, joiden joukossa oli 15-vuotias tyttö.

– Me olemme täällä teidän kanssanne. Me kostamme kaatuneiden puolesta, te saatte taas vapauden. Venäjä, mene kotiin! hän kirjoitti.

22.03: Wagner-pomolta poikkeuksellinen lausunto

Venäläinen palkka-armeija Wagner saattaa kohta hävitä kokonaan olemasta, jos se ei saa tarvitsemiansa ammuksia. Näin sanoo Wagnerin perustaja, "Putinin kokkinakin" tunnettu Jevgeni Prigozhin bloggaajan videohaastattelussa.

Toistaiseksi ei ole selvillä, milloin Prigozhin antoi perjantaina julkaistun videon kommentit ja kuinka tosissaan hän oli. Aiemmin tällä viikolla hän veti lausuntonsa takaisin ja sanoi, että etulinjaa koskevat kommenttinsa olivat vitsejä.

Wagner on toiminut Bahmutissa, jossa on taisteltu verisesti kuukausia. Tiettävästi tappiot ovat olleet todella raskaita.

– Mitä tulee tarvitsemiimme ammuksiin, olemme tulossa siihen pisteeseen, ettei Wagneria ole olemassa, Prigozhin sanoi videolla uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Lyhyellä aikavälillä Wagner lakkaa olemasta. Meistä tulee historiaa. Ei mitään hätää, tällaista tapahtuu, hän jatkoi.

19.50: Ukrainalta varoitus Krimille

Ukrainan armeijan tiedusteluviranomainen Andriy Yusov kehottaa Krimin asukkaita pysymään poissa sotilaskohteiden lähettyviltä. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN.

Yusov kommentoi asiaan sen jälkeen, kun Krimillä Sevastopolissa syttyi suuri tulipalo polttoainevarastossa.

Venäjän viranomaiset ovat syyttäneet asiasta Ukrainan lennokkeja, mutta Ukraina ei varsinaisesti ole ottanut vastuuta teosta.

Yusov sen sijaan totesi räjähdyksen olleen ”Jumalan rangaistus” Venäjän eilisestä Umanin-iskusta, jossa kuoli ainakin 23 ihmistä.

– Kaikkien väliaikaisesti miehitetyn Krimin asukkaiden on suositeltavaa pysyä poissa sotilaskohteiden lähettyviltä lähitulevaisuudessa, hän sanoi.

Edellispäivän tapahtumat pääset lukemaan tästä.

Lue myös:

    Uusimmat