Ukrainan armeija: Krimin polttoainevarastopalo oli vastahyökkäyksen valmistelua

Räjähdys Krimin Sevastopolissa tallentui kameraan 0:29
Kamerat kuvasivat Venäjän miehittämän Sevastopolin polttoainevaraston tulipalon.

Ukrainan armeijan tiedottaja Natalia Humeniuk väittää, että Krimin niemimaalla torstaina tapahtunut polttoainevarastopalo oli osa Ukrainan ennakoidun vastahyökkäyksen valmistelua.

– Tämä teko oli valmistelua laajalle, suuren luokan hyökkäykselle, jota kaikki odottavat, Humeniuk sanoi Ukrainan Pravdan mukaan.

Sevastopolin miehityshallinnon kuvernöörin Mikhail Razvozhaevin mukaan tuleen syttyi neljä polttoainesäiliötä. Neliökilometrin alueelle levinnyt tulipalo on venäläistietojen mukaan sammutettu.

Venäläisviranomaiset väittivät jo torstaina, että tulipalon takana oli Ukrainan hyökkäys, mahdollisesti droneisku.

Sevastopolista käsin toimiva Venäjä-mielinen sotakommentaattori väitti, että Ukraina hyökkäsi polttoainevarastoa vastaan kahdella miehittämättömällä ilma-aluksella. Toinen venäläinen sotakommentaattori taas väitti, että iskuun osallistui ainakin kymmenen Ukrainan Mugin-5-dronea.

Ukraina ei ole kommentoinut väitetyn iskun tekotapaa. 

Jotkut Venäjä-mieliset sotakommentaattorit katsoivat, että Ukrainan väitetty isku todistaa droneparvien hyökkäystehon, kirjoittaa amerikkaleinen ajatushautomo Institute for the Study of War. Sotakommentaattorit vaativat Venäjää lisäämään Krimin niemimaan ilmapuolustusta.

– Valitettavasti se (hyökkäys) oli tehokas, kuvernööri Razvozhaev totesi Reutersin mukaan väitettyä dronehyökkäystä kommentoideissaan.

Etelä-Krimissä sijaitseva Sevastopol on Venäjälle tärkeä laivastotukikohta ja merkittävä satama, jonne Ukraina on väitetysti tehnyt useita hyökkäyksiä. Krimin miehityshallinnon johtajan Sergei Aksyonovin mukaan tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Venäjä on miehittänyt Ukrainan Krimiä vuodesta 2014 saakka. Ukrainan julkinen tavoite on valloittaa takaisin kaikki Venäjän siltä miehittämät alueet.

Juttua korjattu 3.5.2023 kello 8.40: Polttoainevarastopalo tapahtui torstaina, ei lauantaina, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat