Ikuisuusprojektiin innostutaan taas syksyn kynnyksellä

Painonvartijoiden mukaan keskimäärin 800000 suomalaista yrittää laihduttaa joka päivä. Syksyisin luku lienee vielä suurempi, sillä syksy on yksi laihduttamisen sesongeista.

-Arjen alkaessa moni päättää laittaa myös painoasiat kuntoon. Laihduttaminen voi hyvin onnistuakin, mutta painonhallinta onkin jo vaikeampaa, kertoo ravitsemusterapeutti Katja Kettunen. Painonhallinnan vaikeudesta kertoo se, että vain viisi prosenttia laihduttajista on tavoitepainossaan vielä seitsemän vuoden kuluttua laihdutuksen alkamisesta. Alhainen onnistumisprosentti takaa sen, että laihduttajien määrä pysyy suhteellisen vakiona ja sama puuha aloitetaan aina alusta useita kertoja vuodessa. Syksyn lisäksi erityisen innokkaasti laihdutetaan heti joulun jälkeen ja kesällä ennen rantakauden alkua.

Laihduttaja etsii toista laihduttajaa

Koska laihduttajia on Suomessa enemmän kuin opiskelijoita ja suomenruotsalaisia yhteensä, painonpudottajat luonnollisesti liittoutuvat keskenään muiden ryhmien tavoin. Yksi suosituimpia tapoja hakea yhteyttä toisiin laihduttajiin on liittyminen Painonvartijoihin. Henkistä tukea ei Painonvartijoissa tosin saa aivan pikkuhinnalla, mutta toisaalta tukijoita on paljon. Painonvartijoissa laihduttaa vuosittain noin 94000 ihmistä. Myös kaikki henkilökunnan jäsenet ovat entisiä laihduttajia. Yksi syy Painonvartijoiden suosioon on epäilemättä se, että ryhmän ohjeiden avulla on oikeasti mahdollista laihtua. Toisaalta painonvartijatyyppiseen laihduttamiseen ei välttämättä tarvita ryhmän apua. Perusidea on nimittäin se tuttu ja yksinkertainen: Syö vähemmän kaloreita kuin kulutat. Helpointa ja terveellisintä laihtuminen on silloin, kun syö kevyttä ja runsaasti kasviksia sisältävää ruokaa ja liikkuu paljon. Terveellisiin tapoihin totutteleminen helpottaa painonhallintaa myös sitten, kun tavoitepaino on jo saavutettu.

-Painoa on paras pudottaa hitaasti ja asettaa laihduttamiselle välitavoitteita. Nykyisin puhutaan yleisesti, että kymmenen prosentin laihtuminen riittää. Tavoite kannattaa siis asettaa realistiseksi, sanoo Kettunen.

Harhaluulot laihduttamisesta elävät sitkeästi

Laihduttamisesta puhutaan paljon, ja useimmat tuntevat jo perustavimmat laihduttamisen niksit. Monet harhaluulot elävät silti sitkeästi omaa elämäänsä.

-Monet yrittävät yhä laihduttaa paastoamalla, vaikkei paasto ole mikään laihdutuskeino. Muutenkin ajatellaan, etteivät laihduttajat syö juuri mitään. Usein kysytään, saako laihduttaessa oikeasti syödä näin paljon, kertoo Salli Ruutu Painonvartioista.

Toinen suosittu harhaluulo on, että rasvansyönniltä voi välttyä sillä, ettei levitä rasvaa leivälle. Tosiasiassa suurin osa rasvoista syödään piilorasvoina, joita on paljon esimerkiksi valmisruoissa. Rasva on merkittävin ylipainon aiheuttaja, ja sen osuus ravinnosta saatavasta energiasta saisi suositusten mukaan olla korkeintaan 30 prosenttia. Vielä 1800-luvun alussa suomalaiset saivat rasvasta vain viidenneksen energiastaan. 1960-luvun lopussa määrä oli jo kaksinkertaistunut. Nyt tapoja on hieman parannettu, ja rasvasta saadaan noin kolmasosa energiasta.

(MTV3 Internet / STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja