Painonvartijoiden mukaan keskimäärin 800000 suomalaista yrittää laihduttaa joka päivä. Syksyisin luku lienee vielä suurempi, sillä syksy on yksi laihduttamisen sesongeista.
-Arjen alkaessa moni päättää laittaa myös painoasiat kuntoon. Laihduttaminen voi hyvin onnistuakin, mutta painonhallinta onkin jo vaikeampaa, kertoo ravitsemusterapeutti Katja Kettunen. Painonhallinnan vaikeudesta kertoo se, että vain viisi prosenttia laihduttajista on tavoitepainossaan vielä seitsemän vuoden kuluttua laihdutuksen alkamisesta. Alhainen onnistumisprosentti takaa sen, että laihduttajien määrä pysyy suhteellisen vakiona ja sama puuha aloitetaan aina alusta useita kertoja vuodessa. Syksyn lisäksi erityisen innokkaasti laihdutetaan heti joulun jälkeen ja kesällä ennen rantakauden alkua.
Laihduttaja etsii toista laihduttajaa
Koska laihduttajia on Suomessa enemmän kuin opiskelijoita ja suomenruotsalaisia yhteensä, painonpudottajat luonnollisesti liittoutuvat keskenään muiden ryhmien tavoin. Yksi suosituimpia tapoja hakea yhteyttä toisiin laihduttajiin on liittyminen Painonvartijoihin. Henkistä tukea ei Painonvartijoissa tosin saa aivan pikkuhinnalla, mutta toisaalta tukijoita on paljon. Painonvartijoissa laihduttaa vuosittain noin 94000 ihmistä. Myös kaikki henkilökunnan jäsenet ovat entisiä laihduttajia. Yksi syy Painonvartijoiden suosioon on epäilemättä se, että ryhmän ohjeiden avulla on oikeasti mahdollista laihtua. Toisaalta painonvartijatyyppiseen laihduttamiseen ei välttämättä tarvita ryhmän apua. Perusidea on nimittäin se tuttu ja yksinkertainen: Syö vähemmän kaloreita kuin kulutat. Helpointa ja terveellisintä laihtuminen on silloin, kun syö kevyttä ja runsaasti kasviksia sisältävää ruokaa ja liikkuu paljon. Terveellisiin tapoihin totutteleminen helpottaa painonhallintaa myös sitten, kun tavoitepaino on jo saavutettu.
-Painoa on paras pudottaa hitaasti ja asettaa laihduttamiselle välitavoitteita. Nykyisin puhutaan yleisesti, että kymmenen prosentin laihtuminen riittää. Tavoite kannattaa siis asettaa realistiseksi, sanoo Kettunen.
