Ikävä ilmiö tuhotun venäläispanssarin luona hämmentää Helsingissä

Ikävä ilmiö venäläispanssarivaunun ympärillä Helsingissä 3:18
MTV vieraili panssarivaunulla, johon tuotiin kukkia kielloista huolimatta – tällaisia ajatuksia se herätti vierailijoissa

Helsinkiin tuodun tuhotun venäläispanssarivaunun on tarkoitus auttaa ukrainalaisia, mutta sen ympärillä on havaittu harmittava ilmiö.

Ukrainalaisia tukevat järjestöt toivat T-72B3-panssarivaunun Kansalaistorille muistuttaakseen Venäjän aloittaman sodan raadollisuudesta ja kerätäkseen lahjoituksia lääkintätarvikkeisiin Ukrainassa sotiville.

Vaunua kiertelee uteliaita ihmisiä, mutta yhtäkkiä eräs mies nappaa kukkapuskan kainalostaan ja heittää sen vaunun päälle. 

Mies lähtee rivakasti kävelemään pois paikalta, mutta pysähtyy hetkeksi toimittajan juostessa perään. Hänen olemuksensa vaikuttaa siltä, että hän tietää tekevänsä jotain luvatonta.

Miksi hän on tuonut kukkia?

– Sodassa kuolee ihmisiä, mies toteaa hieman kiihtyneen oloisena ja kieltäytyy kommentoimasta enempää.

"Sotaa kannattavat venäläiset pyrkivät vaikuttamaan informaatioon"

Vaunun tuoneet Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ja Your Finnish Friends -yhdistys toivovat, ettei kukkia tuotaisi.

– Sotaa kannattavat tuovat ruusuja kuolleiden venäläisten sotilaiden muistamiseksi. Emme halua kunnianosoitusta hyökkäävälle osapuolelle, ja vaunu pidetään yleisesti siistinä, kertoo Your Finnish Friendsin puheenjohtaja Kasper Kannosto.

Tankin luokse on tuotu kukkien lisäksi kynttilöitä, sekä Yrjönnauhoja, jotka voidaan suoraan tulkita Venäjän sodan tukemisen symbolina.

Samaan aikaan venäjänkieliseen sosiaaliseen mediaan on ilmestynyt julkaisuja, joissa kannustetaan tuomaan paikalle kukkia kaatuneiden venäläissotilaiden muistolle. Samankaltaista liikehdintää on ollut myös muualla Euroopassa.

Järjestäytyminen tuo esille, kuinka paljon sotaa kannattavia venäläisiä elää keskuudessamme ja kuinka he pyrkivät vaikuttamaan informaatioon, Kannosto kertoo.

"Venäläiset voivat sodan lopettaa"

Punaiset ruusut panssarivaunun päällä ovat tiistaina aamupäivällä ainoat kukat sen lähettyvillä, lukuun ottamatta maassa makaavaa yksittäistä valkoista ruusua. Kukkia ja tavaroita tuodaan ja siivotaan Kannoston mukaan useita kertoja päivässä.

Kaikki panssarivaunua katsomaan tulleet ihmiset eivät tiedä, mistä kukissa on kyse ja kenelle ne on tuotu. Vaikka suru kaatuneista on inhimillistä, kukkien tuomiselle ei kuitenkaan juurikaan löydy ymmärrystä. 

– Sota jatkuu ja se saa erilaisia muotoja. Aggressio ei ole loppunut, toteaa helsinkiläinen Juhani.

Juhani kertoo tulleensa katsomaan vaunua, koska haluaa ymmärtää, millaisia hirveyksiä ukrainalaisten eteen sodassa tuodaan.

Myöskään pyörämatkallaan vaunua katsomaan pysähtyneeltä Juho Lehtoselta ei löydy kovin paljoa ymmärrystä.

– Siellä kuolee venäläisiä ja siellä kuolee ukrainalaisia. Mutta venäläiset voisivat tämän [sodan] lopettaa. 

Katso videolta artikkelin alusta, lisää suomalaisten mietteitä tuhoutuneesta panssarivaunusta Kansalaistorilla.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat