MTV seurasi sotaa 13.6.

Venäjä jatkaa Harkovan tuhoamista – katso toimittajamme raportti 1:56
Venäjä jatkaa Harkovan tuhoamista kielletyillä rypäleaseilla.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 13. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Luhanskin kuvernööri: Kaikki Severodonetskin sillat on tuhottu
  • Mariupolin pormestari: "Kaupungissa katastrofaalinen tilanne"
  • Puolustusvoimain komentaja: Ukrainan puolustuksen murtumisesta ei näy merkkejä
  • Venäjä väittää tuhonneensa "suuren määrän" Ukrainalle toimitettua aseapua
  • Ukraina sanoo vetäneensä joukkonsa Severodonetskin keskustasta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tiistain 14.6. seuranta löytyy täältä.

23.53: Zelenskyi: "Olemme tekemisissä absoluuttisen pahuuden kanssa"

Maanantai-iltaisessa puheessaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi uskovansa, että taistelut Donbassin alueella tullaan muistamaan eräinä väkivaltaisimpina taisteluina Euroopan sotahistoriassa.

– Olemme tekemisissä absoluuttisen pahuuden kanssa. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä eteenpäin ja vapauttaa alueemme, hän sanoi.

Zelenskyi sanoi aiemmin, että Ukraina menettää Donbassissa päivittäin 60–100 sotilasta.

23.12: Ukraina on menettänyt neljänneksen peltomaastaan, sanoo maan apulaismaatalousministeri

Ukraina on menettänyt 25 prosenttia peltomaastaan Venäjän hyökkäyksen jälkeen, kertoo Ukrainan apulaismaatalousministeri Taras Vysotsky.

Hänen mukaansa elintarviketurva ei kuitenkaan ole uhattuna, sillä viljelykasvien istutus on tänä vuonna ollut riittävää.

Vysotskyn mukaan kansalliset kulutustasot ovat laskeneet, kun miljoonat pakenivat taisteluita.

YK on kuitenkin varoittanut, että konflikti lisää aliravitsemuksen ja nälänhädän riskiä ympäri maailmaa.

Kansainvälisen kansalaisjärjestö World Data Centerin mukaan Ukrainalla oli ennen sotaa yli 30 miljoonaa hehtaaria peltoa.

22.05: Donetskin separatistit väittävät: Kolme kuollut Ukrainan hyökkäyksessä Maiskyn torilla Donetskissa

Donetskin separatistit väittävät, että ainakin kolme ihmistä on kuollut ja 18 ihmistä loukkaantunut Ukrainan tekemässä vastahyökkäyksessä Donetskissa, uutisoi BBC.

Separatistit sanovat, että ukrainalainan joukot kohdistivat tykistötulta Maiskyn keskustorille Donetskissa. Kuolleiden joukossa olisi tiettävästi myös lapsi.

– Torille ammuttiin… paikalla oli monia, separatistien hallituksen neuvonantaja Yan Gagin kertoi venäläiselle RIA-uutistoimistolle.

BBC ei ole vahvistanut separatistien väitteitä.

19.30: Luhanskin kuvernööri: Kaikki Severodonetskin sillat on tuhottu

Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai kertoo uutistoimisto Reutersille, että Venäjä on tuhonnut kaikki sillat Severodonetskin kaupungista.

Haidai sanoo, että tavarantoimitukset ja siviilien evakuointi kaupungista on nyt mahdotonta. Kuvernöörin mukaan venäläiset eivät ole saartaneet kaupunkia.

Vielä myöhään eilen illalla Haidai kertoi, että Severodonetskin viimeinen silta on edelleen käyttökunnossa. 

18.46: Ukrainan armeijan tiedottaja: Länsimaat ovat nyt tyytyväisiä autettuaan aseellisesti Ukrainaa

Uutiskanava CNN kertoo, että Ukrainan armeijan tiedottaja Damien Magrou vihjaili sillä, että länsimaat olisivat nyt tyytyväisiä, ikään kuin täytettyään velvollisuutensa autettuaan aseellisesti Ukrainaa.

Samaan aikaan Magrou pyysi länsimaita lähettämäänkin lisää raskasta tykistöä, pitkän kantaman ohjuksia sekä muuta raskasta aseistusta Ukrainalle.

– Kaikkia näitä tarvitaan taistelukentällä tänään. Niitä tarvittiin myös eilen. Mitä kauemmin odotamme, sitä enemmän ihmisiä kuolee, hän sanoi.

17.21: Mariupolin pormestari kertoo kaupungin katastrofaalisista olosuhteista: "Ei vettä, ruokaa, sähköä eikä lääkkeitä"

Yli 100 000 ihmistä on loukussa miehitetyssä Mariupolissa, kertoo kaupungin pormestari Vadym BoichenkoBBC:lle.

Pormestarin mukaan ihmiset Mariupolissa taistelevat hengestään.

– Heillä ei ole puhdasta vettä, ruokaa, sähköä eikä lääkkeitä. Sairaalat ovat vaurioituneet ja lääkäreitä on tapettu.

Pormestari kertoo, että venäläiset ovat varastaneet ehjiä sairaalalaitteita kaupungin sairaaloista ja kuljettaneet niitä Donetskiin. Venäläisjoukot ovat hänen mukaansa myös pakottaneet ihmisiä raivaamaan raunioita juomavettä vastaan.

Pormestari kertoo BBC:lle, että monien kaupungissa kuolleiden ruumiit makaavat edelleen rakennusten raunioissa. BBC:n tietojen mukaan pormestari ei kuitenkaan enää ole kaupungissa.  

Pormestari kehottaa kansainvälisiä järjestöjä auttamaan humanitaaristen käytävien avaamisessa, jotta siviilejä saataisiin evakuoitua kaupungista. Hänen mukaansa kaupunki on tosin suljettu: ketään ei päästetä kaupunkiin eikä sieltä pois.

15.25: Suomalaislaiva kuljetti ukrainalaista maissia uutta merireittiä pitkin Espanjaan

Uutiskanava CNN kertoi ukrainalaista maissia kuljettaneen suomalaislaivan saapuneen varhain tänä aamuna Luoteis-Espanjassa sijaitsevaan satamaan.

Laiva kulki Espanjaan ensimmäistä kertaa uutta merireittiä pitkin, jolla pyritään välttämään Venäjän saarto Ukrainan Mustanmeren satamista. Lastina laivassa oli 18  000 tonnia maissia.

– Se on vain pieni määrä maissia, mutta tämä palauttaa mahdollisuuden kuljettaa Ukrainasta mitä tahansa mikä vain on mahdollista, alueellisen rehutuottajien ryhmän Agafacin johtaja Bruno Beade kertoi CNN:lle.

Agafacin lausunnossa kerrottiin, että pieniä määriä maissia oli kuljetettu Länsi-Ukrainasta kuorma-autoilla Puolaan ja Romaniaan, ja maissia oli lastattu laivaan puolalaisessa Itämeren satamassa. Rahtialuksena toimi Suomen lipun alla purjehtiva Alppila.

Sunnuntaina Ukrainan hallituksen virkamies kertoi Ukrainan kartoittaneen vaihtoehtoisia reittejä viljavarastojensa viemiseksi.

Venäjän saarto Mustallamerellä on herättänyt pelkoa maailmanlaajuisesta ruokakriisistä, kun Ukraina ei ole voinut viedä viljaa satamistaan.

14.45: Miten pakotteet purevat? Venäjän kyky kestää kriisejä on kova, sanovat asiantuntijat – "Sotasuunitelmia on tähänkin mennessä jouduttu miettimään uudestaan"

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut kolme kuukautta. EU:n tuorein pakotepaketti tuli käyttöön kesäkuun alussa. Mutta kuinka hyvin pakotteet ja eristäminen on tehonnut Venäjään?

Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Heli Simola ja entisen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen ovat samoilla linjoilla siitä, että vaikutus on jo nyt kiistattoman selvä.

– Pakotteilla on ollut voimakas vaikutus Venäjän talouteen. Ne ovat leikanneet Venäjän saamia tuloja ulkomailta ja rajoittaneet Venäjän mahdollisuuksia tuoda esimerkiksi teknologiaa ulkomailta.

Venäjä on osittain hyötynyt siitä, että maailman raaka-aineiden maailman markkinahinnat ovat nousseet voimakkaasti. Nyt tuoreet vientipakotteet estävät tämänkin hyötymisen.

– Himanen valitsee sanansa tarkkaan.

– Venäjällä on erinomainen kriisinsietokyky.

Valtio on tottunut sinnittelemään, mutta voivatko pakotteet lamauttaa talouden niin, että se joutuu pohtimaan sodankäynnin lopettamista?

– Kyllä sotasuunitelmia on tähänkin mennessä jouduttu miettimään uudestaan. Venäjä ei ollut valmistautunut tällaisiin pakotteisiin, toteaa Simola.

14.37: Halla-aho: "Venäjä voi luottaa siihen, että maailma kyllästyy Ukrainan sotaan – Kremlillä varaa ylläpitää konfliktia vuosikymmeniä"

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että Venäjälle voi kelvata suunnitelmaksi Ukrainan pitäminen jatkuvassa kriisitilassa.

– Venäjä voi luottaa siihen, ihan perustellusti historian valossa, että muu maailma kyllästyy tilanteeseen. Länsimaissa syntyy painetta ryhtyä normalisoimaan suhteita Venäjän kanssa. Tämäkin voi olla Venäjän tavoite.

– Venäjällä on ymmärtääkseni varaa ylläpitää konfliktia vaikka vuosikymmeniä, toisin kuin Ukrainalla, hän lisäsi.

Halla-ahon mukaan sillä on vaikutusta, jos Venäjä voittaa sodan. Siksi Ukrainaa on tuettava.

– Meidän tulee olla luomatta kannusteita Venäjälle ryhtyä tällaisiin operaatioihin tulevaisuudessa, hän sanoi.

Lue aiheesta lisää täältä.

14.27: Tarkka lista Ukrainalta: "Sodan lopettamiseksi tarvitsemme 500 panssaria, 1 000 haupitsia, 300 raketinheitintä…"

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak julkaisi maanantaina tarkan listan aseista, jotka maa hänen mukaansa tarvitsee, jotta se voi lopettaa sodan Venäjää vastaan.

– Ollakseni suoraviivainen, sodan lopettamiseksi tarvitsemme raskasta aseistusta: 1 000 kappaletta 155-millisiä haupitseja, 300 pitkän kantaman raketinheitintä, 500 panssarivaunua, 2 000 panssariajoneuvoa, 1 000 lennokkia, Podolyak listaa Twitterissä.

– Puolustusministerien kokous pidetään Brysselissä 15. päivä kesäkuuta. Odotamme päätöstä, Podolyak jatkaa.

13.09: Puolustusvoimain komentaja: "Venäjä edistynyt hitaasti massiivisella tulenkäytöllä, mutta Ukrainan puolustuksen murtumisesta ei merkkejä"

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen sanoo, että taistelut Ukrainassa ovat nyt keskittyneet hyvin pienelle alueelle.

–  Venäjä on saanut hidasta edistystä erittäin massiivisella tulenkäytöllä, mutta merkkejä siitä, että Ukrainan puolustus olisi murtumassa, ei ole näkyvissä, hän sanoi Kultarannan keskustelussa muuttuvasta turvallisuuspolitiikasta.

Paneeliin osallistuvat Kivisen lisäksi Helsingin yliopiston tutkijakollegiumia johtava Tuomas Forsberg, ulkoasiainvaliokuntaa johtava Jussi Halla-aho (ps.), puolustusvaliokuntaa johtava Petteri Orpo (kok.) sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Kivisen mukaan sotilaallista voittoa ei ole lähiaikoina nähtävissä kummallekaan osapuolelle, kuten ei myöskään neuvotteluhalukkuutta. Sota siis jatkunee kulutussotana, jossa rintamalinjat eivät juurikaan liiku.

–  Jossain vaiheessa se päättyy. Silloin se, missä ollaan, varmaan määrittää jatkon. Palataanko esimerkiksi vuodesta 2014 lähtien käynnissä olevaan matalan intensiteetin sotaan?

12.38: Venäjä: Olemme tuhonneet "suuren määrän" aseapua

Venäjän puolustusministeriö väittää maan tuhonneen "suuren määrän" Yhdysvaltain ja Euroopan maiden Ukrainalle toimittamia aseita ja varusteita Itä-Ukrainassa.

11.54: Venäjän panssarien kuolettava ominaisuus räjäyttää tankkien tornit ilmaan – näin ongelma on ratkaistu Suomen Leopardeissa: "Henkilöstä säilyy"

Täysin tuhoutunut ja jopa torninsa menettänyt venäläinen panssarivaunu on tullut tutuksi näyksi Ukrainan sodan aikana.

Kalustotappioita laskevan Oryxin mukaan Venäjä on menettänyt jo liki 800 erilaista panssarivaunua. Ukrainan ilmoituksen mukaan venäläistankkeja on tuhoutunut yli 1 400. Kreml ei ole lukuja kommentoinut.

Torninsa menettäneistä vaunuista merkittävä osa on todennäköisesti sellaisia, joiden täydellistä tuhoutumista venäläisvaunujen kuolettavaksi osoittautunut suunnitteluratkaisu on edesauttanut.

Panssariasiantuntija, everstiluutlantti evp. Olli Dahlin mukaan kyse ei varsinaisesti ole suunnitteluvirheestä, vaan tietoisesta ratkaisusta.

– Latausautomaatti on muuttunut ihmisten mielissä suunnitteluvirheeksi. Sillä pärjää hyvin panssaritaistelussa, mutta ei uusia (kattoa vastaan hyökkääviä) asejärjestelmiä vastaan, Dahl kertoo.

Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan 4:27
Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan. Toisin kuin videon tekstissä lukee, niin asiantuntija on Olli Dahl, ei Simo Hautala.

Ongelman ytimeksi on muodostunut se, että venäläisissä vaunuissa osa ammuksista on nykystandardeilla mitattuna heikosti suojattu.

– Vaara on ruutipanoksissa. Kun kuuma sirpalesuihku osuu yhteen, niin yksi sytyttää seuraavan ja koko ampumatarviketäyttö palaa humahtamalla, Dahl toteaa.

Näin tapahtuessa lopputulos on se, että tankin torni irtoaa.

– Jos et pääse ulos sekunnissa, olet vainaa, toteaa brittiarmeijan entinen upseeri ja maavoimien asiantuntija Nicholas Drummond CNN:lle.

Lue aiheesta lisää täältä.

Panssariasiantuntija kertoo videolla, miksi Leopard 2:n miehistö selviää samanlaisesta ammusten räjähtämisestä, mikä on venäläistankkien miehistöille kuolemaksi 0:33
Panssariasiantuntija kertoo videolla, miksi Leopard 2:n miehistö selviää samanlaisesta ammusten räjähtämisestä, mikä on venäläistankkien miehistöille kuolemaksi.

11.42: Venäjä tuhoaa säälimättä siviilikohteita Harkovan lähialueilla: "Meitä ammutaan kielletyillä aseilla" – MTV Ukrainassa

Venäjä jatkaa tykistötulta ja rakettihyökkäyksiä siviilialueille Ukrainassa.

Ukrainalaisjoukot ovat onnistuneet työntämään venäläiset kauemmaksi toiseksi suurimmasta kaupungista Harkovasta, mutta taistelut jatkuvat silti kaupungin lähialueilla.

– Kaikki näkevät, että meitä ammutaan kielletyillä aseilla, kertoo harkovalainen Anya Orobeyko

– Onhan täällä pelottavaa. Rakastamme kuitenkin kaupunkiamme, sanoo puolestaan harkovalainen Galina Fedorchuk.

Katso alla olevalta videolta toimittajamme Niko Nurmisen raportti Harkovasta.

Venäjä jatkaa Harkovan tuhoamista – katso toimittajamme raportti 1:56
Venäjä jatkaa Harkovan tuhoamista – katso toimittajamme raportti.

10.50: Ukrainan joukot kertovat vetäytyneensä Severodonetskin keskustasta 

Ukrainan armeija kertoo joukkojensa vetäytyneen Severodonetskin keskustasta. 

Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Venäjän joukot onnistuivat osittain yön hyökkäyksissään kaupungissa ja pakottivat Ukrainan joukot perääntymään.

Haidai kertoo Venäjän keräävän alueelle yhä enemmän kalustoa Severodonetskin ja läheisen Lysytshanskin kaupungin saartamiseksi.

10.08: Ukraina käyttää tankkeja korviketykkeinä – edes Uberin kaltainen tähtäysohjelmisto ei pelasta ammuspulalta: "Venäjä tuhoaa kaiken ja kävelee sisään"

Ukrainalla on huutava pula tykistön ammuksista, kertovat muun muassa The New York Times  ja The Washington Post

Venäjän tykistö ampuu umpimähkään, koska sillä ei ole muitakaan vaihtoehtoja heikon tiedustelun vuoksi, kertoi Iso-Britannian puolustusministeriö kuukausi takaperin.

Tiedossa ei ole, onko tilanne tähtäyksen suhteen muuttunut, mutta Venäjän tykistö on yhtä kaikki jatkanut tulittamista.

Venäjä käyttää tällä hetkellä Ukrainassa päivittäin jopa 50 000 tykinammusta ja rakettia, sanoo Ukrainan hallinnon puolustus- ja tiedusteluavustaja Oleksandr V. Danylyuk Washignton Postin mukaan. Ukraina ampuu tällä hetkellä päivittäin noin 5 000–6 000 tykinammusta.

Lue aiheesta lisää täältä.

9.51: Britannia: Joenylitykset määrittelevät tulevina kuukausina sodan kulkua Ukrainassa

Joenylitysoperaatiot ovat tulevina kuukausina todennäköisesti tärkeimpiä Ukrainan sodan kulkua määrittäviä tekijöitä, Britannian sotilastiedustelu arvioi.

Ukrainan joukot ovat tähän mennessä usein onnistuneet tuhoamaan siltoja ennen vetäytymistään, kun taas Venäjän joukoilla on ollut vaikeuksia koordinoida laajamittaisia joenylityksiä ollessaan tulituksen kohteena, brittitiedustelun uusimmassa katsauksessa kerrotaan.

7.31: Severodonetskiin johtava silta tuhottu, vain yksi reitti enää auki

Venäläiset ovat tuhonneet sillan, joka johtaa pois Severodonetskista, kertoo Reuters.

Näin ollen ukrainalaisjoukoilla on enää yksi avoin kulkureitti kaupunkiin. Saatavilla olevien tietojen perusteella Itä-Ukrainan Luhanskissa sijaitseva Severodonetsk ei ole kuitenkaan venäläisten piirittämä.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan puolustajat taistelevat tiukasti ”jokaisesta metristä” kaupungissa.

5.30: Amnesty: Venäjä käyttänyt toistuvasti kiellettyjä rypälepommeja Harkovassa

Amnesty Intrenationalin tutkimuksen mukaan satoja siviilejä on kuollut Harkovassa venäläisjoukkojen summittaisissa pommituksissa, joissa on käytetty kiellettyjä rypälepommeja ja epätarkkoja raketteja.

Venäjä ei ole allekirjoittanut rypälepommeja tai jalkaväkimiinoja koskevia yleissopimuksia. Amnesty kuitenkin muistuttaa, että kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltää mielivaltaiset hyökkäykset ja summittaisten aseiden käytön.

Venäjä alkoi pommittaa 1,5 miljoonan asukkaan Harkovaa hyökkäyssodan alussa helmikuussa. Ukrainan hallussa olevan Harkovan tilanne on nyt rauhallisempi.

Voit lukea lisää sunnuntain käänteistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat