Siunattu volkkari Bahmutin rintamalle

Vapaaehtoisten keräyksillä hankituilla siviiliautoilla muun muassa evakuoidaan haavoittuneita rintamalta.

Evankelista Johanneksen kirkon parkkipaikalla Ukrainan Harkovassa on huhtikuisena kevätpäivänä meneillään rituaali, jossa yhdistyvät sodan maalliset ja hengelliset kasvot. Hartaudella mumiseva ortodoksipappi Viktor Marintshak siunaa suurella arvokkuudella Volkswagenin pakettiautoa, jota ollaan lähettämässä kohti Bahmutin seudun rintamalinjoja.

Auton ovat tuoneet paikalle aktivistit, jotka hankkivat autoja ja muuta tavaraa ukrainalaissotilaiden tueksi rahankeräyskampanjoilla. Paikalla ovat Ukraina sydämessä -järjestön Tetiana, 49, ja Konstantyn, 40. He ovat kotoisin Itä-Ukrainan miehitetyiltä Donetskin ja Luhanskin alueilta, jotka menetettiin venäläisten tukemien joukkojen haltuun jo sodan alussa vuonna 2014. Myös järjestön rintamalla oleva perustaja on kotoisin Donetskista.

Kaupungissa vierailleen STT:n harkovalaiselta parkkipaikalta havaitsemasta seremoniasta löytyy myös yllättävä kytkös Suomeen. Ukrainalaisaktivistit kertovat tehneensä yhteistyötä myös suomalaisen Pro Patria Suomi-Ukraina -yhdistyksen kanssa kahden auton saamiseksi Ukrainaan. Suomalaisjärjestö on myös ollut toimittamassa ambulansseja Ukrainaan.

Ukrainaan on haalittu autoja sotatoimien tueksi kaikista Euroopan naapurimaista. Erityisesti Puolan automarkkinat on kaluttu niin puhtaaksi, että sopivia autoja on vaikea löytää järkevään hintaan.

– Puolassa ei oikein enää ole sellaisia autoja, joita tarvitaan ja joita voisi ostaa. Saksasta niitä löytyy nyt enemmän, kertoo Tetiana STT:lle.

Siunattua volkkaria voidaan käyttää rintamalla esimerkiksi miinojen kuljettamiseen tai haavoittuneiden evakuointiin, kun panssaroituja ajoneuvoja ei riitä.

"Vähemmän rahaa kuin aikaisemmin"

Ulkomailta ostettuja autoja tuovat Ukrainaan ulkomaiset yhteistyökumppanit. Harkovassa pidetyssä siunaustilaisuudessa paikalla on myös puolalaismies Myhal, 30, joka pystyy matkustamaan vapaasti Ukrainan rajan yli. Palvelusikäisiltä ukrainalaismiehiltä matkustus on pääosin kielletty laajan hyökkäyssodan alettua.

Suursodan jatkuessa rintamalla olevien sotilaiden tarpeet ovat muuttuneet, aktivistit kertovat. Laajan hyökkäyksen alussa oli pulaa kypäristä, liiveistä ja muista perustarvikkeista, mutta nyt niiden tarve ei ole suuri. Sen sijaan rintamalle toimitetaan enemmän erilaisia hyödyllisiä lisävarusteita.

– Autot ovat se isoin ja näkyvin asia, Tetiana kertoo.

Autojen ohella Ukraina sydämessä -järjestö on toimittanut rintamalle muun muassa ruokaa, tietokoneita ja lennokkeja. Ukrainan talouden kärsiminen ja sotaväsymys näkyvät ainakin siinä, että järjestön keräyksissä saama rahamäärä on pienentynyt sitten suursodan alun.

– Nyt ihmisiltä tulee vähemmän rahaa kuin aikaisemmin. Meidän pitää mahdollisimman tehokkaasti käyttää ihmisten lahjoituksia, Tetiana sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat